PODMUKLA BOLEST KOJA KOSI ŽIVOTE, A TEŠKO SE OTKRIVA NA VREME... Pored Žarka Lauševića i OVE javne ličnosti su izgubile bitku sa TEŠKIM oblikom karcinoma

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Nov.2023, 15:58

PODMUKLA BOLEST KOJA KOSI ŽIVOTE, A TEŠKO SE OTKRIVA NA VREME... Pored Žarka Lauševića i OVE javne ličnosti su izgubile bitku sa TEŠKIM oblikom karcinoma

Opaka bolest odnela je i njihove živote...

Proslavljeni glumac Žarko Laušević preminuo je juče u 63. godini, nakon kraće borbe sa teškom bolešću. Čitav region šokirala je vest o smrti jednog od najcenjenijih glumaca našeg glumišta, a Laušević je preminuo od raka pluća. 

Pored Lauševića, sa ovom bolešću su bitku izgubile i mnoge druge poznate ličnosti poput Nebojše Glogovca, Olivera Dragojevića, Zorana Kalezića i Masima Savića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Postoji više od 200 vrsta raka, a jedan od onih koji imaju reputaciju najsmrtonosnijih je upravo rak pluća. Ova opaka bolest retko ima jasne simptome u početnoj fazi, pa ju je teško otkriti na vreme, kada je još izlečiva...

Glumac Nebojša Glogovac karcinom pluća na veliku žalost otkrio je u poodmakloj fazi, i nije uspeo da se izbori sa bolešću. Glogovac je preminuo 9. februara 2018. godine, u 49. godini života. Kako se tada pisalo, voljeni glumac je preminuo nakon samo dva meseca žestoke borbe.

Pevač Oliver Dragojević se takođe borio sa kancerom koji mu je otkriven na plućima, a njegova najvažnija borba je trajala godinu dana. Pevač je 29. jula 2018. nažalost izgubio životnu bitku. Oliver je preminuo u 71. godini u Splitskoj bolnici.

Pevač Zoran Kalezić je izgubio bitku sa karcinomom pluća, a u svojim intervjuima je govorio da je svestan koliko je ova bolest podmukla i teška. Pevač je čak pričao da oseća da mu se bliži kraj.

Ova bolest je odnela život i pevaču Masimu Saviću, koji je umro 23. decembra 2022. u 63. godini, u bolnici u Zagrebu. Njegova porodica objavila je da se pevač nije dugo borio sa opakom bolešću.

Kao i kod većine karcinoma nije do kraja poznat mehanizam koji dovodi do nastanka bolesti. Pušenje je i dalje kako se pretpostavlja vodeći faktor rizika. Mogući uzrok jeste i delovanje radona, u riziku su i osobe koje su izložene pasivnom pušenju. Zagađenje vazduha na svetskom nivou, kako se smatra, krivac je za 15 odsto slučajeva raka pluća. U nekih 8 odsto slučajeva ova bolest ima genetsku osnovu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.