Pokrov Presvete Bogorodice: Pomolite se za porod i decu! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 13.Okt.2019, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pokrov Presvete Bogorodice: Pomolite se za porod i decu! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 14. oktobra (1. oktobar po crkvenom kalendaru) slave Pokrov Presvete Bogorodice. Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor - pokrivač koji je ona razastrla nad Hrišćanima. Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile. Pomolite se na ovaj dan za porod i decu!

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Konkretan događaj koji se toga dana spominje i praznuje desio se prema hrišćanskom verovanju 1. oktobra 911. godine u vreme cara Lava Mudroga (ili Filosofa).

Služeno je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda. U pozadini crkve stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem. Prema hrišćanskom vjerovanju, u četvrti sat noći pojavila se Presveta Bogorodica iznad naroda sa rasprostrtim omoforom na rukama, kao da tom odećom pokriva narod.

Bila je obučena u zlatokrasnu porfiru i sva je blistala u neiskazanom sjaju, okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej videvši to javlјanje Presvete Bogomajke pokaza rukom svom učeniku, blaženom Epifaniju, i upita ga:

“Vidiš li, čedo moje, Caricu sveta kako se moli za sav svet?” 

Odgovori Epifanije:

“Vidim,  oče sveti, kako je pokrila svojim časnim pokrovom, koji je svetliji od munje, sav narod koji je u hramu!ˮ

Ovim blagoslovenim javlјanjem Presveta Djeva je potvrdila molitveno zastupništvo i utehu za vasceli svet. Zbog tog događaja uvedeno je praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to od nje vernici molitveno traže.

Mnoge žene koje nemaju decu poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika i mole se da im podari dete, a one koje imaju mole se Bogorodici za njihovo zdravlje. Praznik slave žene da bi lakše rađale i podizale decu, zato se na ovaj dan pomolite za porod i decu.

Svi koji veruju u Bogorodicu i obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice na ovaj dan obavezno treba da izgovore reči “Raduj se Radosti naša i prekrij nas od svakog zla časnim omoforom tvojim”.

Koga Bogorodica prekrije svojim pokrovom on postaje nevidljiv za zle duhove i nečastive sile. Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice, Bogorodičin pokrov i Ženski praznik.

Zanimlјivo je da, pored 12. velikih praznikâ, jedino praznik Pokrova Presvete Bogorodice i praznik Obrezanja Gospodnjeg u tipiku imaju znak +, zato što na jutrenju ovih praznika pojemo samo praznični kanon. Praznik Pokrova, za razliku od ostalih Bogorodičinih praznika, nema ni pretprazništvo ni poprazništvo. U osveštanoj tradiciji Crkve uvek se nakon velikih praznika naredni dan proslavlјaju svetitelјi koji su učesnici tog praznika. Takav slučaj je i sa praznikom Pokrova Presvete Bogorodice, gde narednog dana proslavlјamo Svetog Andreja Hrista radi jurodivog.

Narodni običaji i verovanja

U Popovom polju mnoge žene poste pred Pokrovice kako bi se pričestile na sam dan praznika. Slave ga žene da bi lakše rađale i podizale decu. Oni koji nemaju dece se mole na taj dan Presvetoj Bogorodici da dobiju decu.

Njena odežda je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora. Posebno posvećen porodiljama i majkama. Zbog toga bi sve pripadnice lepšeg pola trebalo da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove.

U Srbiji je običaj da žene ovaj dan posvete poštovanju Bogorodice, a svaka devojka bi trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sreći.

Nastavak na Svet plus...






Povezane vesti

Danas je POKROV PRESVETE BOGORODICE: Običaji prate ovaj VELIKI PRAZNIK, a jedan je posebno VAŽAN ZA DEVOJKE (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Okt.2019, 07:34

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju Pokrov Presvete Bogorodice, veliki hrišćanski praznik za koji se vezuje mnoštvo običaja...Pokrov Presvete Bogorodice, zaštitnice hrišćanskog sveta, jedan je od najvećih posvećenih Bogomajci, a obeležava se sećanje na njeno čudesno pojavljivanje...Prema...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.