Počeo 66. međunarodni Filmski festival u Berlinu

Izvor: Svet, 11.Feb.2016, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 66. međunarodni Filmski festival u Berlinu

Filmom “Ave, Cezare” braće Koen u Berlinu je otvoren 66. međunarodni Filmski festival, na kome se za Zlatnog medveda takmiči 18 filmova. Na kalendarski prvom od tri najveća svetska festivala, srpsku kinematografiju predstavlja čak pet filmova.
Kako je angažovani duh u tradiciji Berlinala od 1951. godine, kada je Festival osnovan u Zapadnom Berlinu tada podeljene nemačke prestonice, ove godine u centru pažnje našle su se izbeglice. Na stotine karata rezervisano je za azilante a >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << u programu su filmovi o migracionoj plimi sa kojom se Evropa suočava.
Prvi čovek Berlinala Diter Koslik kaže da se festival potrudio da bude primer tolerancije i integracije u Nemačkoj.
Kako je Berlinale mešavina društveno odgovornih filmova i holivudskog sjaja, na samom otvaranju, pravo iz fabrike snova, stigla je komična posveta zlatnoj eri Holivuda pedesetih godina.

Radnja filma sa zvezdanom glumačkom ekipom “Ave, Cezare”, koji sa Berlinala uskoro stiže i na beogradski Fest, satirično se nosi sa holivudskim stereotipima.
Uradio sam četiri filma sa braćom Koen, i svaki put kada mi pošalju scenario, kažu mi da ću glumiti tupadžiju – otkrio je Džordž Kluni, koji tumači glavnu ulogu u filmu “Ave, Cezare”.
Uvek vrlo rado prihvatam ulogu, ali ovog puta nisam očekivao da ću biti toliko glup – šaljivo je rekao glumac.
Još jedna zvezda iz Holivuda, Meril Strip, stigla je na Berlinale.

Trostruka oskarovka prvi put u karijeri našla se u ulozi predsednice žirija, i to na festivalu koji joj je pre četiri godine dodelio Zlatnog medveda za životno delo.
Meni kao glumici je saosećajnost veoma važna i zbog toga želim da pažljivo gledam svačiji rad, jer svaka osoba radi nešto jedinstveno. Suditi o filovima je neophodno kako bi taj rad bio promovisan. Velika je privilegija takmičiti se, jer će svakom filmskom stvaraocu biti posvećena zaslužena pažnja. Na kraju ćemo morati da dođemo do odluke ko će dobiti Zlatnog medveda. Biće teško – priznala je Meril.
Srbija se ove godine može pohvaliti značajnim prisustvom na jednom festivalu A kategorije i to sa pet ostvarenja u kojima je producent i koproducent, kao i sa štandom Filmskog centra Srbije na velikom berlinskom marketu. Projekcije naših filmova počinju tokom vikenda.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Počeo 66. međunarodni Filmski festival u Berlinu

Izvor: Scandal.rs, 11.Feb.2016

Filmom “Ave, Cezare” braće Koen u Berlinu je otvoren 66. međunarodni Filmski festival, na kome se za Zlatnog medveda takmiči 18 filmova. Na kalendarski prvom od tri najveća svetska festivala, srpsku kinematografiju predstavlja čak pet filmova...Kako je angažovani duh u tradiciji Berlinala od...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.