Piši kao genijalac: Naučnici prave font Alberta Ajnštajna

Izvor: Scandal.rs, 10.Maj.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Piši kao genijalac: Naučnici prave font Alberta Ajnštajna

Konačno stiže font koji će vaše dokumente ispisati slovima genija! Možda ovaj novi font neće od vas napraviti genijalca, ali moći ćete da stvarate dokumenta rukopisom Alberta Ajnštajna.

Fizičarka Elizabet Voterhaus i tipograf Harald Gajsler naumili su da rekonstruišu Ajnštajnov rukopis u digitalnom obliku. Da bi u tome uspeli pokrenuli su kampanju na Kickstarter kojom pokušavaju da sakupe 15.000 američkih dolara za realizaciju projekta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << Očito ima vrlo zainteresovanih budućih korisnika jer su već prikupili gotovo 29.000 dolara, a doniralo je gotovo 1300 ljudi.

Gajsler se već proslavio 2013. godine kada je kreirao font koji je oponašao rukopis Sigmunda Frojda. Pedantni tipograf iznova precizno crta čak četiri verzije svakog slova. Tvrdi da je zato njegov font mnogo realističniji od uobičajenih fontova koji se mogu pronaći u programima poput Word.

Tipografija je jako napredovala od 15. veka, danas se fontovi većinom kreiraju digitalno, ali oni ne nalikuju stvarnom rukopisu“, rekao je Gajsler.

Iako je već pripremio prototip fonta za svako slovo, ističe da mu je potrebno šest meseci rada da bi napravio još preostale tri verzije. Dodaće čak i petu verziju slova, ako kampanja dosegne 30.000 dolara.

Njegov projekat odobrili su i naslednici Ajnštajnovog rada, pa font ima i legitimnost.

Očekuje se da font bude gotov kasnije ove godine, baš u vreme 100-godišnje Ajnštajnove Teorije relativiteta.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.