Pet saveta zbog čega je zdravo jesti ROTKVICE

Izvor: Svet plus, 09.Apr.2024, 10:37

Pet saveta zbog čega je zdravo jesti ROTKVICE

Iako je najpoznatija crvena rotkvica, postoje i varijacije u boji poput ljubičaste, crne i žute.
Ova biljka se uzgaja i konzumira širom sveta, najčešće sirova kao sastojak salata.
Evo pet najvažnijih zdravstvenih prednosti rotkvice:
Izvor sulforafana
Rotkvice sadrže jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ovo fitokemikalija bogata sumporom poznata je po svojim protivupalnim svojstvima.
Dobre za zdravlje srca
Zahvaljujući sulforafanu i drugim biljnim jedinjenjima poput antocijana, rotkvice su korisne za srce. Njihova antioksidativna svojstva pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, čime doprinose prevenciji...

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.