Pazite se: Ova hronična bolest polako ali sigurno razara organizam

Izvor: Svet, 06.Mar.2016, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pazite se: Ova hronična bolest polako ali sigurno razara organizam

Za razliku od oboljenja koja daju jasne simptome – kao što su bol, otok, malaksalost, crvenilo… – postoje i oni zdravstveni problemi koji tinjaju u organizmu, a primetimo da nešto nije u redu tek kad bude kasno.
Foto: Guliver/Thinkstock



Hronična bolest bubrega poznata je kao “tihi ubica”, jer se bolest razvija mesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Dešava se kad prvo postepeno, a potom i potpuno oslabi sposobnost bubrega da odstrani >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << otpadne materije.
Upravo zbog izostanaka vidljivih simptoma, problemi sa bubrezima kod osoba u kasnijim životnim godinama teži su i češći. Bubrezi su izuzetno važni organi jer čiste organizam, regulišu krvni pritisak, održavaju čvrstinu kostiju i stimulišu stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik u telu.
Pročitajte i… 10 razloga zašto treba da pijete limunadu svaki dan
Naši bubrezi čiste svu krv otprilike 40 puta dnevno. To je ukupno 200 litara krvi. Bubrezi iz krvi odstranjuju otpadne materije koje se izlučuju mokraćom.
Ponekad, može doći do delimičnog ili totalnog otkazivanja rada bubrega i potrebe za nadoknađinavanjem bubrežne funkcije dijalizom ili presađivanjem. Naravno, na to ima uticaj i opšte stanje organizma te neke druge bolesti koje se pojavljuju s godinama.
Ali stručnjaci ističu da se oštećenje bubrega može otkriti rano i jednostavno laboratorijskom analizom mokraće, krvi i merenjem krvnog pritiska.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Pazite se: Ova hronična bolest polako ali sigurno razara organizam

Izvor: Scandal.rs, 06.Mar.2016

Hronična bolest bubrega poznata je kao “tihi ubica”, jer se bolest razvija mesecima i godinama bez prethodnih najava i upozorenja. Dešava se kad prvo postepeno, a potom i potpuno oslabi sposobnost bubrega da odstrani otpadne materije...Upravo zbog izostanaka vidljivih simptoma, problemi sa bubrezima...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.