PREMINULA POZNATA GLUMICA - ćerka potvrdila smrt i podsetila nas po čemu pamtimo uloge njene majke

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jul.2023, 13:17

PREMINULA POZNATA GLUMICA - ćerka potvrdila smrt i podsetila nas po čemu pamtimo uloge njene majke

Neka joj je laka crna zemlja.

Preminula zvezda filma "Slatke šesnaeste": Karlin Glin, dobitnica Toni nagrade za "Najbolju malu javnu kuću". Preminula je u 83. godini.

Prema saopštenju sa Deadline-a, Glin je preminula usled komplikacija izazvanih demencijom i rakom.

Njena ćerka, rediteljka i glumica Mari Stjuart Masterson, potvrdila je vest na Instagramu.

"Najgracioznije nespretna osoba koju biste ikada upoznali", napisala je Masterson u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << emotivnoj objavi. "Snažna, pametna, smešna, intuitivna, ljubazna, darežljiva, strastvena i pažljiv slušalac."

U objavi se dalje navodi: "Bila je posvećena mom ocu i velikom krugu studenata i saradnika koji su smatrani njenom izabranom porodicom."

"Poslednja fotografija je sa njenog 80. rođendana, pre nego što su demencija i rak uzeli svoj danak," napisala je njena ćerka. "Nikada nije izgubila radost."

Glin je rođena 19. februara 1940. godine u Klivlendu, a odrasla je u Hjustonu gde je pohađala srednju školu Mirabo B. Lamar, kako je navedeno u njenom IMDb biografiji.

Nakon srednje škole preselila se u Njujork da bi studirala, prema informacijama sa Deadline-a, a potom se vratila nazad u Hjuston gde je upoznala svog supruga, glumca i pisca "Najbolje male javne kuće u Teksasu" Pitera Mastersona.

Venčali su se 1960. godine i vratili u Njujork.

Debitovala je kao Mej Barber u filmu "Tri dana kondora" iz 1975. godine, gde je glumela zajedno sa Robertom Redfordom i Fej Danavaj.

Međutim, na velikom platnu, Glinn će najviše biti upamćena po filmu "Slatke šesnaest", u kojem je tumačila ulogu majke tinejdžerke Samante Beker, koju je igrala Moli Ringvold.

Godine 1978, njen suprug je predstavio hit brodvejsku predstavu "Najbolja mala javna kuća", koju je suosmislio sa autorom Larijem Kingom u saradnji sa legendarnom tekstopiscem Kerol Hol. Predstava je bila zasnovana na članku koji je King napisao 1974. godine o pravom bordelu u Teksasu.

Glinn je igrala lik gospođe Mona Stangli, koja je bila gazdarica bordela smeštenog u gradu Gilbert, Teksas.

Međutim, na početku, Glin se sećala da je bila deo predstave samo da bi "pomogla", plašeći se da bi njena povezanost kao Mastersonova supruga mogla izazvati sumnje.

"Prvobitno sam radila na predstavi samo da pomognem", rekla je Glynn u intervjuu za Njujork Tajms u julu 1978. godine. "Piter nije želo da nemetne svoju suprugu svojim saradnicima. Na kraju, sva četiri udruženja koja su želela da predstavu izvedu na Brodveju želela su da ostanem u ulozi. Tada više nisam brinula o nepotizmu."

Predstava je bila nominovana za sedam Toni nagrada 1979. godine.

Glinn je osvojila nagradu za Najbolju glumicu u mjuziklu, dok je njen kolega Henderson Forsit takođe dobio nagradu za Najboljeg glumca u mjuziklu.

Godine 1982, kada je predstava ponovo izvedena na Brodveju, ponovno je zaigrala ulogu Stengli.

Na televiziji, pojavila se kao Meg Treš u TV seriji "Gospodin predsednik" iz 1991. godine i kao Džesi Maj u filmu "Putovanje u Bountiful" iz 1985. godine, između ostalih uloga.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.