Ovaj DETALJ je svima promakao: Nakon užasne porodične tragedije Janjuš poštuje STARI SRPSKI OBIČAJ

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jan.2024, 08:19

Ovaj DETALJ je svima promakao: Nakon užasne porodične tragedije Janjuš poštuje STARI SRPSKI OBIČAJ

Svaki čovek se drugačije nosi sa tugom nakon smrti i sahrane voljene osobe. Nekada su pravila koja diktiraju običaji i tradicija bila važna koliko i slovo zakona.

Marko Janjušević Janjuš je oko tri nedelje boravio u spoljnom svetu nakon što je njegov brat izvršio samoubistvo. On se vratio u "Elitu" i podelio je sa cimerima kakvu je porodičnu tragediju doživeo.

Čitava javnost potresena je zbog ovog nemilog događaja, a pojedini su primetili da se Janjuš >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sve vreme drži naše tradicije i nosi crninu.

Crna odeća simbol je žalosti za preminulom voljenom osobom i postala je tradicija kao znak poštovanja i počasti preminulom. Što se tiče vremenskog razdoblja, prema starim običajima, ljudi koji su iz dalje porodice nose 40 dana potpunu crninu ili samo jedan detalj, na primer, žene maramu, a muškarci košulju. Bliska porodica obično odlučuje da tuguje duže, a najbliža rodbina obično nosi crninu najmanje godinu dana. Drugi narodi imaju i drugačije običaje i boje koje nose dok su u žalosti, ali kod nas je opšte prihvaćena teza da duša pokojnika luta 40 dana i da u tom trenutku nadgleda svoje bližnje.

Nakon sahrane preminulog, porodica i najbliži prijatelji su tihi i ponašaju se rezervisano, bez upadljivog izražavanja radosti. Godinu dana nakon smrti najbliža rodbina obično ne ide na veselja, ne igra i ne peva, i u tom periodu ne prave se nikakve žurke u kući.

Ukoliko želite da saznate još najsvežijih vesti o učesnicima rijalitija "Zadruga", možete ih pronaći na OVOM linku. 

Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.