Ova hrana povećava inteligenciju!

Izvor: Svet plus, 13.Dec.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ova hrana povećava inteligenciju!

Znamo da hrana može pozitivno uticati na različite aspekte života, kod mršavljenja, boljeg sna i tako dalje. Ali, isto tako, ona može uticati i na moć mozga.

Dejv Aspri se godinama bavi izučavanjem sopstvene biologije i pronalazi načine kako može da se poveća IQ. Postoje tri ključne stvari kojih se morate pridržavati ukoliko želite da hranom pozitivno utičete na vaš IQ.

Masnoće su važne

Naravno da ovo ne znači da uzmete teglicu kikiriki putera >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << i celu je pojedete u toku jedne večeri. Aspri naglašava da ako želite da postignete neki efekat, povećate unos masnoća. “Različite ćelije u mozgu vole različite stvari”, objašnjava on. Neuronima više prija energija od masnoća, a glijalne ćelije više vole energiju od ugljenih hidrata. Predlozi: jesti avokado, losos i dodavati kokosovo ulje u kafu.

Zdravi proteini

Proteini sadrže aminokiseline, a one stvaraju dopamin i serotonin u mozgu. Aspri preporučuje unos životinjskih proteina i žumance od jaja. Dobro razmislite pre nego što negde poručite kajganu koja sadrži samo belanca.

Smanjiti unos sočiva, pasulja i kafe

Preporuka da se smanji unos ovih namirnica je zbog toga što sadrže nešto neočekivano – buđ. A buđ sadrži neurotoksine koji usporavaju rad mozga. Aspri je sproveo istraživanje kako bi dokazao ove tvrdnje. Grupa ljudi koja je pila kafu bez buđi pokazala je bolje rezultate na kognitivnom testu za razliku od onih koji su pili kafu bez buđi.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.