Otvara se izložba “Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita”

Izvor: Svet, 29.Avg.2014, 01:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvara se izložba “Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita”

Izložba “Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita” biće otvorena u četvrtak, 4. septembra, od 19 sati u Muzeju 25. maj.
Autorka izložbe je Ana Panić, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, a likovni odabir autorke čine pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 45 slika i 10 grafika.
“Ovi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti, ali posmatrani sa drugog – aspekta, oni su odraz ideologije vlasti. Nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << imaju jasnu političko-propagandnu ulogu, kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije”, kažu iz Muzeja istorije Jugoslavije.
Deo izložbe čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažljivo odabrane momente iz rane biografije Josipa Broza Tita i time učestvovali u građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.
Vremenski okvir u kome su nastali pejzaži poklanjani Josipu Brozu Titu čini osam decenija 20. veka: od Proleća Ivana Grohara iz 1903. godine pa sve do poslednjih poklonjenih dela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.
Izložba je premijeru imala u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i rezultat je saradnje dve ustanove kulture od nacionalnog značaja, Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske.
Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koji su ovekovečili poznati jugoslovenski umetnici poput Stojana Aralice, Josipa Generalića i Vilima Svečnjaka na beogradskoj izložbi biće predstavljeno i 11 maketa kuća u kojima je u različitim periodima života Broz živeo ili boravio.
Makete su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri – pioniri, učenici, studenti i penzioneri.
Izlaganjem maketa – rodne kuće u Kumrovcu, kuće u Smederevskoj Palanci u kojoj je Josip Broz Tito stanovao samo godinu dana, kuće u kojoj je održano vojno-političko savetovanje rukovodećih kadrova Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije, planinske kuće na Zlatiboru u kojoj je boravio 1941. sa Vrhovnim štabom, autorka izložbe Ana Panić ukazuje na iste mitološke prakse i načine na koje su kroz različite medije selektovani biografski elementi iz Titovog života čime se pažljivo konstruisao mit Josipa Broza.
Sastavni deo izložbe su i video radovi “Plodovi naše zemlje” i “Uokvirivanje prostora” Jasmine Cibic, slovenačke umetnice, nastali 2012. i 2013. godine.
Izložba će biti otvorena do 12. oktobra, a tokom trajanja biće održana stručna vođenja kroz izložbu, predstavljanje Galerije Matice srpske, projekcija filma “Poklon predsjednika Niksona” i kreativne radionice za decu.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Milica Murgić Ćebić: Interpretacije

Izvor: Arte, 29.Avg.2014

Izložba autorke Milice Murgić Ćebić pod nazivom, "Interpretacije", otvara se u utorak, 2. septembra u 19 sati u Galeriji Doma omladine. Izložba je otvorena do utorka, 16. septembra 2014..."Serija radova Interpretacije se u osnovi bavi objektnom skulpturom, odnosno istražuje umetničke radove koji...

Nastavak na Arte...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.