Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

Izvor: Svet, 08.Dec.2015, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

Hrana utiče na raspoloženje tako da deluje na unos i sintezu serotonina u ćelijama mozga. Serotonin je neurotransmiter odgovoran za postizanje zadovoljstva.
Foto: Guliver/Thinkstock



Namirnice koje deluju na smanjenje nivoa serotonina čine ljude manje raspoloženim, dok one koje povećavaju endogenu sintezu i njegov ulazak u ćelije mozga izazivaju porast raspoloženja.
Pravilan izbor namirnica može uspešno da deluje u slučajevima depresije i ponekad >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << čak da pomogne da se, kod pacijenata koji su na terapiji, lekovi svedu na minimum.
Pročitajte i… 5 načina kako da prestanete da jedete pod stresom
Kod depresije je ishrana veoma važna jer su pojedine namirnice u interakciji sa lekovima koje pacijenti uzimaju. Tako oni koji uzimaju antidepresive moraju da izbegavaju ribu iz konzervi, džigericu, pivo, crveno vino, parmezan, jer su to namirnice koje mogu da ometaju metabolizam leka u organizmu.
Preporučuje se hrana bogata ugljenim hidratima koji deluju smirujuće na organizam. U ishrani obolelih od depresije treba redovno u svakom obroku da bude ugljenih hidrata (testenina, krompir, pirinač, palenta, hleb, žitarice, kolači, med). Dokazano je da šoljica čaja (matičnjak, đumbir) pred spavanje, zaslađena kašičicom meda pomaže da depresivne osobe lakše utonu u san.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje

Izvor: Scandal.rs, 08.Dec.2015

Namirnice koje deluju na smanjenje nivoa serotonina čine ljude manje raspoloženim, dok one koje povećavaju endogenu sintezu i njegov ulazak u ćelije mozga izazivaju porast raspoloženja...Pravilan izbor namirnica može uspešno da deluje u slučajevima depresije i ponekad čak da pomogne da se, kod...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.