Od neuspelih vantelesnih oplodnji do surogat majčinstva: Ovako se Marija tri godine borila da dobije bebu

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2023, 10:23

Od neuspelih vantelesnih oplodnji do surogat majčinstva: Ovako se Marija tri godine borila da dobije bebu

Odustajanje nije bilo opcija. Pevačica je imala ogromnu želju da postane majka i sada je konačno uspela u tome.

Marija Šerifović je juče objavila srećne vesti, da je dobila bebu uz pomoć surogat majke. Na svet je drugog decembra došao Marijin sin, kome je dala ime Mario.

Marija je otkrila da je put da postane majka bio komplikovan i da je trajao godinama. Pevačica je nekoliko puta pokušavala da održi trudnoću, ali nije u tome uspela, pa je surogat majka >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bila jedina opcija za nju.

- Velika želja da imam dete me je vodila kroz taj vrlo kompleksan i zahtevan proces. Iako sam u više navrata pokušavala sama da iznesem trudnoću, zbog poteškoća kroz koje sam prolazila, nisam to uspela. Tako da se surogat pokazao kao, zapravo, jedina opcija za mene - rekla je Šerifovićeva.

Niko nije znao da je Marija više puta pokušavala da ostane u drugom stanju. Sama se borila sa neuspešnim vantelesnim oplodnjama i nije dozvoljavala da neko to primeti i da postane tema u javnosti. Imala je veliku želju da postane majka, pa odustajanje nije bila opcija. Pevačica je na kraju, pre oko tri godine, počela da se raspituje o procesu koje prolaze surogat majke.

- Neophodno je da se informišete, da okupite oko sebe prave ljude, iskrene i stručne. Bez želje da pojednostavljujem, jer je postupak zahtevan i emotivno i administrativno, ipak nije nemoguć. Na prvom mestu, važno je da pravno regulišete sve na vreme. Nakon toga dođe medicinski deo, terapije, vađenje jajnih ćelija, njihov transfer, zatim dobra agencija koja zastupa prava surogat majki i lekar koji prati trudnoću. Dugačak put, ali kada postoji velika želja, uvek postoji i način. Ogromna želja da nekome pružim svu ovu ljubav koju posedujem... Bezrezervno... To je na prvom mestu - rekla je Marija.

Pre dve godine Marija je i zvanično ušla u proces dobijanja deteta uz pomoć surogat majke.

- Pre dve godine sam prolazila kroz postupak vađenja mojih jajnih ćelija i zatim kreiranje embriona. Nakon svih tih genetskih ispitivanja, saznala da imam tri zdrava embriona. Tako se rodio Mario.

Prema surogat majci koja joj je ispunila najveću životnu želju i pomogla joj da dobije sina, zauvek će osećati zahvalnost i poštovanje.

- To je žena koja je pomogla da se ispuni moja najveća životna želja. Imale smo najbliži mogući odnos, čule se svakodnevno, zajedno prolazile kroz sve izazove trudnoće, zajedno išle na preglede. Sve vreme sam bila prisutna. Od odlaska u bolnicu pa do samog porođaja. I ne samo tokom porođaja. Moji česti odlasci u Ameriku su upravo bili time motivisani. Poslednjih mesec dana smo sve vreme bili zajedno. Želela sam da prođemo zajedno svaki korak, svaki sekund tog čina.

Marija je otkrila zašto je baš u Americi odlučila da izvede ovaj proces.

- Amerika je svakako država koja je najviše napredovala u smislu kompletne procedure oko surogat materinstva. Od brige prema ženama koje su surogat majke, do kompletne pravne i psihološke logistike koja je veoma izazovna i jako važna. Na usluzi su vam vrhunski, iskusni i profesionalni lekari, koji su toliko posvećeni, u svakom segmentu, možda najviše u onom emotivnom, jer je on zapravo sve vreme najvažniji. Sada mi je potpuno jasno zašto sam se još 2014. zaljubila u Kaliforniju.

Marija je potpisala ugovor o poverljivosti, pa će identitet oca bebe ostati nepoznat. Kao jedini roditelj malog Maria u dokumentima je upisana Marija.

- Zbog ugovora o privatnosti ne mogu sa vama da delim sve informacije, ali ono što mogu da kažem jeste da će Mario, kada dođe vreme, o tome znati sve. Ja sam njegova biološka majka i u dokumentima sam upisana kao jedini roditelj. I u genetskom, i u administrativnom i u svakom drugom smislu ja sam Mariova majka, svaki njegov mali atom koji dolazi iz majčinog DNK je moj.

Nije ni tajna ni nepoznanica da o surogat majčinstvu nemaju svi dobro mišljenje. Pojedine radikalne feminističke organizacije, kao i ljudi konzervativnih shvatanja, smatraju ili da je surogat majčinstvo vrsta iskorišćavanja socijalno ugroženih žena ili, u slučaju ovih drugih, da žene koje su dobile bebu uz pomoć surogat majki "nisu prave majke", iako nauka jasno govori drugačije. Marija i o ovome ima jasan stav.

- Ne poznajem dovoljno zakonodavstvo da bih o tome mogla da govorim. Mogu samo da govorim iz pozicije žene koja je oduvek želela i znala da želi da bude majka. Mogu da govorim o hiljadama pregleda, o hiljadama analiza, o svim neprospavanim noćima u kojima sam maštala o ovom danu, o trenutku kada gledam svoje dete dok spava. Lično sam prošla, a i poznajem mnogo žena koje prolaze kroz izazove začeća i održavanja trudnoće i znam svaki sekund tog osećaja i znam da mnoge od njih sada tačno znaju kako sam se osećala. Surogat majke nisu nužno socijalno ugrožene žene u uređenim društvima. Verujem da se u nekim zemljama žene na taj način zloupotrebljavaju i iskorišćavaju. Ali klinika na kojoj se rodio Mario je zvanična ustanova, koja veoma vodi računa o svim zdravstvenim i psihološkim aspektima surogat majki. Surogat majkama je na raspolaganju stalna psihološka podrška, kompletna medicinska nega, sve do nutricionista i masera. Dok se nisam uverila da je to zaista tako, nikad ne bih pristala na ceo postupak, bez obzira na lične želje.

Marija se osvrnula i na komentare javnosti povodom ove teme.

- Javnost je sastavni deo mog posla. Uvek sam se trudila da budem korektna prema medijima, a na prvom mestu prema svojoj publici. Da sam se bavila komentarima, mnogo što šta ne bih uradila u svom životu i živela bih tuđe. Tako je i sada. Mario je moja želja i postaje moj smisao i najveća ljubav. I molim vas da budete tihi jer jedan dečak spava i da šaljete samo ljubav - rekla je Marija.

Srbija Danas/Blic/Prenela: I.S.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.