Običaji srpskih domaćica! Šta zapravo znači: Tanjir se ne vraća prazan!

Izvor: Svet plus, 26.Nov.2022, 10:39

Običaji srpskih domaćica! Šta zapravo znači: Tanjir se ne vraća prazan!

Običaji pravih srpskih domaćica! Šta zapravo znači "Tanjir se ne vraća prazan"? Kako je ovaj običaj nekada funkcionisao u stvarnosti...

Sigurno ste nekada od njih čuli kako se “tanjir ne vraća prazan”. Ovo je samo jedan od lepih običaja koji se u našem narodu, doduše u sve manjoj meri, održao do danas.

Priča o ovom običaju vodi nas u ne tako davna vremena, kada su nam komšije bile bliske poput prijatelja i porodice. Kada vam zafali >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kašičica šećera, šolja brašna ili malo kafe, zatreba neko da vam pričuva decu, oni su bili ti koji bi vam bez problema izašli u susret i pomogli.

Kako ovaj običaj funkcioniše u stvarnosti?

Došla vam je komšinica ili neko od rodbine i doneo vam je tanjir pun sveže ispečene pite, proje ili kolača. Posle nekoliko dana, setite se da niste vratili tanjir, a kako se tanjir ne vraća prazan, napravićete neku poslasticu i uzvratiti znak pažnje.

Ovaj običaj zbližavao je komšije i rodbinu i gradili se se odnosi puni poverenja, bliskosti i uzajamne pomoći.

Tanjiri sa đakonijama za novu snajku

Običaj je da  novoj snajki komšije i rodbina donose raznovrsna jela i poslactice tokom prvih dana braka. Donesu pun tanjir, popiju kafu i usput ispričaju novopečenoj domaćici recepte. Snajka pamti recepte, sprema jela, puni prazne tanjire i vraća ih u znak zahvalnosti, pokazujući time kako je postala prava domaćica.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.