OTIŠLA SI, E PA NEKA: Mnogi ne znaju da ovaj hit izvodi BAŠ ON, a zbog njegove tragične sudbine i prerane smrti ZANEMELA je cela zemlja

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Feb.2024, 20:00

"OTIŠLA SI, E PA NEKA": Mnogi ne znaju da ovaj hit izvodi BAŠ ON, a zbog njegove tragične sudbine i prerane smrti ZANEMELA je cela zemlja

Bio je najomiljeniji izvođač svog vremena.

Na vrhu svoje popularnosti, u ranoj mladosti tog 7. jula 1979. godine, preminuo je legendarni pevač Ljubomir Ljubo Đurović.

Ostaće taj datum jedan od najtužnijih u istoriji narodne muzike, kada je u svojoj 30. godini umro jedan od najomiljenijih izvođača čitave Jugoslavije, iza sebe ostavivši u amanet brojna remek dela.

Okarakterisan kao pravi slavuj, ali i najbolji čovek među muzičarima, Ljubo je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << miljenik kako kolega, tako i svih onih sa kojima pevač sarađuje, poput tekstopisaca i slično...

Diskografija Ljubomira Đurovića je jednostavna: 12 singlova sa po dve pesme, što ukupno daje 24 numere. Najpoznatija od njih je i jedna od najtužnijih - "Još me peku suze tvoje".

- Ljubomir je zaslužio jedan ovakav hit. Moja najlepša pesma otišla je najboljem čoveku. Sećam se, kad se pojavila pesma "Još me peku suze tvoje", Ljubomiru se rodio sin Igor. Posetio sam ga u Zemun Polju, ljuljao je sina u kolevci. Radovao se sinu, a hitovima nije ni stigao da se obraduje, razboleo se i otišao. Ljubomir nije bio svestan koliko je vredeo i šta je ostavio. Svesni su oni koji se usuđuju da presnimavaju ono što je on pevao. To je jedini pevač o kome ne čuh nijednu ružnu reč - pričao je tekstopisac Mlađa Nikolić, iz čijeg pera su nastali stihovi zbog kojih su mnogi plakali.

Ovaj hit tinjao je samo među onim najboljim poznavaocima narodne muzike, koji uprkos godinama nisu zaboravili magične reči i melodiju, ali je veliki omaž Ljubomiru Đuroviću dao Jovan Perišić, kada se odlučio da uradi "kaver" ove numere.

Daleko od toga da je ovde kraj velikim Ljubovim pesmama, a među poznatijima su svakako "Leti leti bijeli golube" i "Zaljubi se đetić u Bosanku", kao i legedarni hit "Otišla si, e pa neka", koji svi znaju, ali mnogi ne znaju da ih upravo Ljubo izvodi.

Ljubomir je preminuo u Beogradu u 30. godini. 1979. usled tuberkuloze, a estrada je sa nevericom primila ovu tužnu vest.

Za Crnogorce, iako nije pevao isključivo tradicionalne izvorne pesme, on je ipak ostao legenda sa gotovo kultnim statusom.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.