OLDTAJMERI: Zavirite u Titovu limuzinu i prelepe automobile koji nemaju cenu! FOTO

Izvor: Svet plus, 14.Jun.2015, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OLDTAJMERI: Zavirite u Titovu limuzinu i prelepe automobile koji nemaju cenu! FOTO

Mesto koje ljubitelji automobila ne smeju da zaobilaze. Zbirka Bratislava Petkovića u srcu Beograda skriva automobile koje ste do sada gledali samo na filmovima.

Muzej oldtajmera koji se nalazi u samom srcu Beograda u ulici Majke Jevrosime. Vlasnik i direktor muzeja je Bratislav Petković, a kako je započeo stvaranje svoje fenomenalne kolekcije koju danas razgledaju i stranci - iznenadiće vas!

Ovim, da tako kažemo, poslom, Bratislav se bavi dugi niz godina. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << ''sakupljanje'' automobila započeo 1965. godine, kada je prvi automobil ''trampio'' za gramofon i nekoliko ploča:''Prvi automobil sam nabavio 1965 godine. Fordov model T. Njega sam uzeo tako što sam dao stari gramofon na navijanje i deset ploča pevača Mijeta Mijatovića. U to vreme to je bio jedini automobil koji je mogao da se kupi na kredit'', priča gospodin Petković za Svet Plus.

U predivnoj kolekciji Bratislava Petkovića nalazi se i automobil Josipa Broza Tita, kao i limunzina njegove supruge - Jovanke Broz.

Ne samom ulazu muzeja, možete videti stare jugoslovenske pumpe za gorivo, dok su svi automobili ograđeni starim automatima za plaćanje parkinga.

''Te davne 1965. našao sam se u pravo vreme na pravom mestu. Niko se nije interesovao da pravi muzej. Tako sam uzeo drugi auto. Kroz priču  sa taksistom, saznao sam da mnogo troši automobil, ali sam želeo da ga kupim. Taksista mi reče - Šta će ti to, mnogo troši, nemoj, bankrotiraćeš. Tako da mi je maltene poklonio taj automobil'', nastavio je svoju priču Bratislav. Jedan od skupljih automobila koji je, u to vreme, tvrdi gospodin Petković, koštao kao vila na Dedinju, čitavih 150000 maraka jeste Bjuik.

''Ova garaža je najstarija garaža na Balkanu. Napravljena je 1929. godine, radio je neki ruski arhitekta i ujedno je jedan od najvećih na Balkanu'', objasnio je vlasnik i direktor muzeja Bratislav Petković za naš portal.

Muzej je otvoren svakim danom od 9 do 21 čas, a ulaznice su pristupačne za sve. ukoliko ste ljubitelj automobila i istorije, preporučujemo da pogledate kolekciju Bratislava Petkovića.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.