Noćas možemo očekivati semestimičnu kišu!

Izvor: Svet plus, 01.Feb.2024, 10:29

Noćas možemo očekivati semestimičnu kišu!

Kako su meteorolozi najavili noćas možemo očekivati semestimičnu kišu! Prvo će zahvatiti jugozapadni deo Srbije. Da li je saharski pesak štetan po zdravlje?

U noći između četvrtka i petka očekuje semestimična kiša u našoj zemlji. Istovremeno, sa jugoistoka dolazi talas saharskog peska koji će zamutiti kišu koja će ostaviti tragove na automobilima i prozorima.

U četvrtak posle podne Srbiju bi trebalo da zahvati front iz pravca Budimpešte, koji će doneti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kišu u našu zemlju, koju, u zavisnosti od dela teritorije, možemo očekivati u noći između četvrtka i petka, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.

„Ono što je karakteristično jeste da će se prolaskom tog fronta uspostaviti jugoistočno strujanje, što znači da će manja količina saharskog peska stići i do Srbije" objašnava Ćirković.

Ona ističe da saharski pesak možemo očekivati već u petak u 18 sati.

„Prvo će zahvatiti područje Zapadne Srbije, odnosno jugozapadnog dela, a očekuje se da će u narednim satima zahvatiti jugoistok zemlje“- navodi meteorološkinja.

Kako kaže „u pitanju je mala količina saharskog peska koja neće uticati na zdravlje ljudi, ali ćemo moći da primetimo zamućenost vazduha“.

Da li je saharski pesak štetan po zdravlje?

Ona naglašava da će kiša koja mestimično budepadala biti žute i prljave boje, pa se građanima preporučuje da ne planiraju pranje prozora i kola.

Osim toga, procenjuje se da ta će talas saharskog peska brzo proći kroz Srbiju.

„On će vrlo brzo proći kroz Srbiju, pa već od subote možemo da očekujemo vedro i sunčano vreme koje će obezbediti dobru vidljivost, i tada saharski pesak neće biti prisutan u vazduhu“, ukazuje Ćirković.

Pa ipak, u trenutku kada budu prisutne, čestice saharskog peska neće imati negativan uticaj po zdravlje ljudi.

„One utiču u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave „mikro rezove“, pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima…“, objašnjava Ćirković.

Pa ipak, prisustvo saharskog peska nema samo negativne posledice, jer kako kaže naša meteorološkinja, ovaj talas mogao bi da obraduje poljoprivrednike.

„Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju."

Početak februara stvoriće uslove za zagađenje vazduha

Uprkos saharskom pesku koga ćemo kako je rečeno ispratiti već prvog dana vikenda, Ćirković ističe da nas u narednim danima februrara očekuje stabilno vreme, što će pogodovati zadržavaju štetnih materija koje će uticati na zagađenje vazduha.

„Dugo vremena ćemo biti pod uticajem anticiklona, što znači da se očekuje visok vazdušni pritisak koji podrazumeva maglu, slab vetar tako da ja negde očekujem da će zagađenost vazduha u narednim danima, odnosno u prvim danima februara biti prilično velika“, zaključuje meteorološkinja.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.