Nobelovac u ulozi glumca: Mario Vargas Ljosa prvi put na pozorišnim daskama

Izvor: Svet, 24.Jan.2015, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovac u ulozi glumca: Mario Vargas Ljosa prvi put na pozorišnim daskama

Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa prvi put će se oprobati kao glumac u pozorištu i to u vlastitom komadu.
Slavni nobelovac će se iduće nedelje pojaviti na sceni Teatra Real u Madridu u vlastitom komadu “Priče o kugi”, koji predstavlja slobodnu adaptaciju “Dekamerona”, srednjovekovnog italijanskog pisca Đovanija Bokača.
Kako prenosi AFP, sedamdesetosmogodišnji književnik će igrati vojvodu Ugolina, plemića iz 14. veka.
Iako je često javno čitao odlomke >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << svojih romana, Vargas Ljosa je prestravljen svojom prvom, pravom glumačkom ulogom.
“Nervozan sam, jako nervozan. Osećam paniku, strah. Ali je u isto vreme sve to jako podsticajno i uzbudljivo. Jedno potpuno novo, podmlađujuće iskustvo”, naveo je on.
Vargas Ljosa je rekao da je njegov komad inspirisan Bokačovim remek-delom, ali da je mnogo kraći. Originalno delo sadrži 100 priča, dok predstava traje manje od dva sata.
Predstava “Priče o kugi”, u kojoj vojvoda Ugolino i još četiri lika ispredaju priče u doba kuge u Firenci, biće na repertoaru madridskog teatra od 28. januara do 1. marta.
Vargas Ljosa, poznat po romanima “Pantaleon i posetiteljke” , “Tetka Hulija i piskaralo”, “Rat za kraj sveta”, “Jarčeva fešta” i “Razgovor u katedrali”, dobio je Nobelovu nagradu za književnost 2010. godine.
Izvor: Tanjug
Foto: Wikipedia/Manuel González Olaechea y Franco

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.