Nikola Pejaković: Svestan sam kakav sam glumac, odnosno kakav nisam!

Izvor: Svet, 28.Sep.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikola Pejaković: Svestan sam kakav sam glumac, odnosno kakav nisam!

Pisao je scenarije za nezaboravne filmove i serije, studirao je režiju, pozorište je njegov drugi dom, gitaru svira otkako zna za sebe, volimo ga i zbog izvrsnih epizodnih uloga, a svaka je bila velika na poseban način. Koje god zanimanje da stavimo pored imena Nikole Pejakovića, nećemo pogrešiti. Jer, ono se vezuje i za kultna ostvarenja “Lepa sela, lepo gore” i “Rat uživo”, i za popularnu seriju “Vratiće se rode”, i za bluzersku “Haljinicu boje lila” koja je postala >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << kafanski evergrin. Nije se ustručavao ni da iskaže neke stavove koji su u javnosti izazivali mnogo bure. Nije se plašio ni da prizna kako je nekad bio čovek bez odgovornosti i kočnica, koji je hodao tankom linijom između života i smrti. Danas piše sasvim drugačiju priču, jer je posvećen porodici i veri koje su mu promenile poglede na sve. Ne bi trebalo posebno naglašavati da je njegov doprinos našoj kinematografiji i pozorištu nemerljiv. Svestranog umetnika uskoro očekuje još jedan izazov, budući da je postao novo pojačanje edukativnog centra “Lekart”, jedinstvene kulturnoobrazovne manufakture pod upravom Branislava Lečića. Zahvaljujući svom bogatom iskustvu, Nikola će studentima otkrivati tajne scenarija i kreativnog pisanja.
- Suština je u tome da se polaznici škole, upoznajući se sa istorijom drame, dramske literature i delovima istorije književnosti i umetnosti, pravilno postave prema radu i pisanju. Tako se stvara kompletna ličnost pisca, sposobnog da živi od svog znanja i zanata, a da se ne pretvori u suvog zanatliju koji vešto barata rečima dok udara u ivice sopstvenog neznanja i zabluda. Naš zadatak je da formiramo osobu koja će moći da pravilno vidi sebe i pronađe put do unutrašnjeg bića, najtananijih vibracija duše i onoga što se zove dar. Budućeg pisca pokušaćemo da osposobimo da pravilno misli, da zna gde da traži ideje za svoja dela, gde da kopa po svojoj nutrini, kako da savladava svoje demone i da juriša pravo u centar dobre priče – objašnjava Nikola, koga od malih nogu zovu Kolja jer je kao dečak neopisivo ličio na Rusa.
Jeste li se sa kolegom i dugogodišnjim prijateljem brzo dogovorili o ovom angažmanu?
- Leka je sa predstavom gostovao u Banjaluci, gde trenutno živim i radim. Kad smo se videli, pričao mi je o “Lekartu” i u jednom trenutku zaključili smo kako bi odsek za scenario i kreativno pisanje takođe mogao da bude zanimljiv polaznicima. Nas dvojica se odlično poznajemo, imamo isto mišljenje o mnogim stvarima, tako da je dogovor brzo pao i još brže se realizovao. Ovo je moje vatreno krštenje u pedagoškom radu, jer nemam profesionalnog iskustva u toj oblasti. Radeći na raznim projektima, često sam, neformalno, davao savete i razne “dijagnoze” u vezi sa rešavanjem problema koji postoje u scenariju. Bio sam neka vrsta supervizora. Ovo je, pak, drugačiji izazov. Jedva čekam da probam i vidim kako sve to izgleda, jer zaista želim da mladim ljudima pružim nešto korisno, ono što su meni pružili moji profesori i saradnici.
Vi ste reditelj, scenarista, glumac, muzičar. Koja profesija je najbliža vašem srcu?
- Po obrazovanju sam pozorišni reditelj, tu mi je baza, temelj. Muzikom se najduže bavim i od nje ne mogu da pobegnem. Izdao sam nekoliko albuma, ali nemam bend, ne nastupam uživo, niti nešto naročito promovišem taj svoj rad. Živim od rediteljskog posla i pisanja scenarija. Kada je reč o glumi, ja sam naturščik. Klasičan amater. I vrlo dobro znam kakav sam glumac, odnosno kakav nisam. To je specifičan zanat, treba vladati svojim govornim aparatom, telom i umom. Možda imam nekog određenog dara, ali svestan sam gde su mi granice i koliki su mi kapaciteti u toj oblasti. Danas glumim samo iz ljubavi, ako me neko od prijatelja slučajno pozove. A uvek je lepo i zanimljivo sarađivati sa dragim ljudima.
Pročitajte ostatak članka OVDE.
Intervju: Snežana Ilić, Life Content
Foto: Boško Karanović, Life Content

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.