Nešto više od prostora za grafit: Deset najdužih i najlepših zidova na svetu

Izvor: Svet, 06.Jan.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nešto više od prostora za grafit: Deset najdužih i najlepših zidova na svetu

Iako nam je razdvajanje dva područja dugim i visokim zidinama danas gotovo nezamislivo, davnih su dana te strukture činile razliku između života i smrti. Neke od zidina koje vam ovde navodimo postoje hiljadama godina, dok su neki zidovi podignuti tek prošlog veka… Ali, vredi se podsetiti.
Zid plača u Izraelu postoji nešto manje od četiri hiljade godina, a podignuo ga je Herod Veliki, jedan od najpoznatijih Rimskih careva.
Hadrijanov zid u Engleskoj je jedna od >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << najpoznatijih turističkih atrakcija Velike Britanije, a izgrađen je za vreme Hadrijana Velikog. Ovaj zid označavao je severnu granicu Rimskog carstva, a dugačak je čak 118 kilometara.
Berlinski zid jedan je od najpoznatijih zidova koji simbolizuje diskriminaciju. Izgrađen je 1961, a srušen 1989. godine.
Kina je dom najvećem i najdužem zidu na svijetu – Kineskom zidu od čak 8,5 hiljada kilometara. Kineski je zid 1987. godine upisan na UNESCO-v popis svetske baštine u Aziji i Okeaniji, a 2007. je izabran među sedam novih svetskih čuda. Za izgradnju zida uglavnom je korišćen kamen, a vezivni materijal rađen je od kreča i lepljivog pirinča. Udaljenost kula osmatračnica, koje su zazidane u zidu i visoke 12,2 metara, nije bila duža od dvostrukog dometa strele, tako da nijedan deo zida nije ostao nebranjen.
Vavilonske zidine – kada ih posmatramo kao da su podignute za potrebe filmskog seta! Izgrađene su 575. godine prije Hrista, a veruje se da su unutar tih zidina bili smešteni Vavilonski vrtovi – jedno od 7 svetskih čuda starog sveta
Servijski zid, poznati kao i Aurelijski zid, izgrađen je u 4 veku prije Hrista, nakon što je Rim bio uništen od strane Gala.
Gradske zidine u Česteru u Engleskoj izgrađene su 70. godine nakon Hrista, s ciljem odbrane grada. U 12 veku u potpunosti su renovirane.
Feničanski zid u Libanu smešten je uz obalu grada Batrouna, a izgradili su ga Feničani za odbranu s morske strane.
Veliki Zimbabve su zidine smeštene u drevnoj prestonici Kraljevstva Zimbabvea (1110.-1450.), ujedno i najveća kamena građevina u južnoj Africi do modernog doba.
Stonske zidine se nalaze u Hrvatskoj i za njih se govori da su druge zidine po dužini na svetu. One su imale veliku važnost jer su branile solanu koja je Dubrovačkoj Republici donosila 15.900 dukata svake godine, kao i sam grad.
Autor: Life Content
Foto: isack-art.com

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.