Neredovna menstruacija: Tri najčešća faktora koja ugrožavaju ciklus

Izvor: Svet, 31.Dec.2015, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neredovna menstruacija: Tri najčešća faktora koja ugrožavaju ciklus

Menstrualni ciklus kod svake žene je drugačiji. Ali, da li ste znali da neke svakodnevne navike značajno utiču na naše telo i mogu da izazovu velike promene koje se ogledaju i na našem ciklusu?
Foto: Guliver/Thinkstock



1. Stres
Na kašnjenje menstruacije mogu da utiču traumatični događaji poput smrti ili bolesti bliske osobe, raskida veze, preseljenja ili gubitka posla. Sve su to situacije koje naglo i značajno podižu nivo stresa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet <<
Pročitajte i… Oslobodite se stresa: Namirnice za bolje raspoloženje
Naime, stres utiče na deo mozga pod nazivom hipotalamus koji reguliše hormone u telu, između ostalog i menstrualni ciklus, koji tada može da postane neredovan, a krvarenja obilnija ili vrlo slaba.

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.