Nepal apeluje: Mont Everest je pun fekalija, ne obavljajte nuždu gde stignete!

Izvor: Scandal.rs, 11.Mar.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepal apeluje: Mont Everest je pun fekalija, ne obavljajte nuždu gde stignete!

Preko 700 planinara i vodiča, koliko ih u dva meseca planinarske sezone poseti Mont Everest, ostavi hrpu fekalija na padinama, a s tim problemom niko se nije uhvatio u koštac.

Kako bi se smanjilo zagađenje i očuvala prirodna lepota planine, iz Nepala apeluju da se preduzmu mere kojima će se sprečiti ekološka, ali i sanitarna katastrofa.

Planinari obično kopaju rupe u snegu oko četiri stalna kampa i koriste ih kao toalet“, objasnio je Ang Cering, a sada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << tamo nalaze ljudske fekalije koje su se taložile decenijama.

Na najnižem kampu su uslovi pitomiji pa postoji i osoblje i toaleti, ali na višim kampovima planinari su prepušteni svojim šatorima i snalažljivosti.

Od ove sezone primenjuju se nova pravila koja bi trebala da reše problem bacanja otpada po planini, pa su tako svi planinari dužni da ostave 4.000 dolara u najnižem kampu, koje će dobiti nazad samo ako se vrate s 8 kilograma otpada, koliko iznosi procena da svaki planinar ostavi na Everestu.

Rešenje za problem ostavljenih fekalija tek se traži.

Nastavak na Scandal.rs...






Povezane vesti

Nepal apeluje: Mont Everest je pun fekalija, ne obavljajte nuždu gde stignete!

Izvor: Svet, 11.Mar.2015

Preko 700 planinara i vodiča, koliko ih u dva meseca planinarske sezone poseti Mont Everest, ostavi hrpu fekalija na padinama, a s tim problemom niko se nije uhvatio u koštac.. Kako bi se smanjilo zagađenje i očuvala prirodna lepota planine, iz Nepala apeluju da se preduzmu mere kojima će se sprečiti...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.