Neobična vaspitna metoda: Najteže pitanje na testu izazvalo haos među studentima

Izvor: Svet, 16.Jul.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična vaspitna metoda: Najteže pitanje na testu izazvalo haos među studentima

Profesor socijalne psihologije Dilan Setlerman sa Univerziteta u Merilendu ponudio je svojim studentima dodatne bodove na testu, ali ovaj “poklon” došao je sa jednom velikom cakom.
Poslednji zadatak glasio je ovako:
“Odaberite da li želite da vam bude poklonjeno dva ili šest dodatnih bodova na testu. Ali imajte na umu da, ako više od deset odsto vas odabere šest bodova, na kraju niko neće dobiti nijedan bod.”
Ovaj potez izazvao je pravu pometnju među >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << studentima, a uskoro se našao i na internetu.

Selterman je izjavio za “ABC News” da ovo pitanje postavlja svake godine kako bi proverio koliko pojedinaca je u stanju da žrtvuje interes cele grupe zarad sopstvene koristi.

Poruka koju profesor želi da pošalje je da, ako u realnom životu veliki broj ljudi počne da preterano iskorišćava resurse, cela grupa će na kraju ispaštati, a ne samo oni koji su bili sebični. Drugim rečima, naše ponašanje svakodnevno utiče na živote svih ostalih ljudi, i obrnuto.
Do sada je samo jedna grupa bila dovoljno nesebična da dobije dodatne bodove.

Nastavak na Svet...






Povezane vesti

Neobična vaspitna metoda: Najteže pitanje na testu izazvalo haos među studentima

Izvor: Scandal.rs, 16.Jul.2015

Profesor socijalne psihologije Dilan Setlerman sa Univerziteta u Merilendu ponudio je svojim studentima dodatne bodove na testu, ali ovaj “poklon” došao je sa jednom velikom cakom...Poslednji zadatak glasio je ovako:..“Odaberite da li želite da vam bude poklonjeno dva ili šest dodatnih bodova...

Nastavak na Scandal.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.