Nema ni 30 godina, a upravlja državom: Kim Džong-una sa vlasti zbacila mlađa sestra?

Izvor: Svet, 09.Okt.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema ni 30 godina, a upravlja državom: Kim Džong-una sa vlasti zbacila mlađa sestra?

Mlađa sestra lidera Severne Koreje Kim Džong-una, Kim Jo-džong, upravlja državom u odsustvu svog brata, saznaju svetski mediji.
Kim nije viđen u javnosti više od mesec dana niti se išta čulo o njemu, što je veoma čudno s obzirom na to da ga državna televizija inače prati u stopu. U nedostatku zvaničnog objašnjenja njegovog odsustva, u javnost izlaze nove glasine o razlozima njegovog iznenadnog nestanka.
Dosad su se pojavile glasine kako boluje od gihta, dijabetesa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << da se razboleo od preteranog konzumiranja švajcarskog sira ementalera, čak i da ima probleme s gležnjevima.
Grupa prebega, okupljenih u organizaciji “Solidarnost intelektualaca Severne Koreje”, tvrdi da Kim Jo-džong makar privremeno upravlja vladom, prenosi Jutarnji.hr. Ona se odnedavno u državnim medijima predstavlja kao zamenica Radničke stranke, što je veoma visoka pozicija koja daje veliku moć. Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Viktor Ča tvrdi da je Kim Jo-džong počela da se pojavljuje u javnosti ranije ove godine, i to na stranačkim događajima.

“Očigledno se radi o pokušaju da se ona polako izgradi u važan deo sistema. Moguće da je sada na nekoj privremenoj poziciji. Veoma je teško upravljati severnokorejskim režimom bez članova dinastije Kim na čelu, makar deklarativno. Zato, ako Kim Džong-un nije u stanju da obavlja funkciju, ona jedina preostaje od porodice Kim”, kaže Ća.
Kim Jo-džong rođena je 1987. ili 1988. i školovala u istoj privatnoj školi u Švajcarskoj kao i njen brat. Oboje su tokom školovanja živeli u ambasadi Severne Koreje i imali lažna imena.
Jo-džong je najmlađa od sedmoro dece koju je Kim Džong-il imao sa četiri žene. Kim Džong-un i Kim Jo-džong imaju istu majku. Jo-džong je uvek bila bliska s ocem i postavljena je na odgovorne pozicije u vladi. Bila je vođa timova za inspekcije, koji bi posećivali lokacije pre zvaničnih državnih poseta, a imala je i administrativne dužnosti.
Analitičari su zabrinuti zbog činjenice da se tako mlada osoba nalazi na jednoj od vodećih pozicija.
“Ako ona, osoba u ranim dvadesetim godinama, stvarno upravlja državom, to je zabrinjavajuće. To znači da nešto ozbiljno nije u redu s Kim Džong-unom i da postoji praznina koju očajnički pokušavaju da sakriju”, kaže Viktor Ča.
Misterija će se razrešiti – ili dodatno produbiti – koliko ovog petka, na 69. godišnjicu osnivanja Radničke stranke. Kim Džong-un je prisustvovao prošlogodišnjoj proslavi i njegovo odsustvo bilo bi dodatni znak da nešto ozbiljno nije u redu.
Ako se pojavi, nema sumnje da će analitičari i obaveštajci širom sveta veoma pažljivo pratiti i proučavati svaki njegov treptaj, pokret, izraz lica, izgled i, razume se, svaku reč.
Izvor: Kurir
Foto: Tanjug/AP, Twitter/scrennshot

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.