Nebeska sahrana: Kako monasi sa Tibeta odaju počast mrtvima

Izvor: Svet, 21.Jan.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebeska sahrana: Kako monasi sa Tibeta odaju počast mrtvima

Dok većina ljudi na zapadu svoje voljene kremira ili sahranjuje, monasi manastira Dodoka na Tibetu na “duhovniji” način odaju počast mrtvima. Njihova ceremonija sahrane uključuje lešinare i zid. Od lobanja. Čitava svečanost ima veoma poetski karakter, uz jedan zastrašujući detalj.
Gradnja zida od lobanja započinje takozvanom “nebeskom sahranom.” Kada meštanin premine, monasi postave njegovo telo u sedeći položaj, i zapale smreku kako bi privukli lešinare.
Ptice jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << pojedu telo, nakon čega ostanu samo kosti. Dodoka monasi se razlikuju od ostalih po tome što, umesto da se reše svih kostiju, zadržavaju lobanje, od kojih grade zid.
Između zapadnog i južnog zida hrama nalazi se oko 1.000 lobanja.
Poreklo ove tradicije je nepoznato. Neki veruju da je porodica jednog od glavešina hrama ubijena na njegove oči, a da su njihove lobanje ostavljene na zidu kao znak upozorenja.
Tri manastira u blizini praktikovala su isti način sahranjivanja, ali je tokom kulturne revolucije Kine šezdesetih godina većina lobanja uništena.
Drugi veruju da je sam Buda želeo da lobanje podsećaju monahe na to koliko je život lako izgubiti, te da svoj kratak vek proveden na Zemlji moraju upotpuniti čineći dobro.
Danas je zid zaštićen vladinim zakonom o očuvanju religioznih artefakata, a monasi su nastavili sa svojom čudnom, ali istovremeno dirljivom tradicijom.
Ova ceremonija nekome će se činiti čudno, ili možda primitivno, ali zid lobanja ima svoju lepotu. Monasi poštuju svoje mrtve na neuobičajen, ali častan način.




Izvor: Viralnova
Foto: Wikipedia, Tibetan travel

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.