Ne može strmije: Pogledajte zašto je ova ulica ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Izvor: Svet, 16.Dec.2014, 00:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne može strmije: Pogledajte zašto je ova ulica ušla u Ginisovu knjigu rekorda

Novi Zeland nije samo zemlja prelepog prirodnog bogatstva i mesto gde se snimala trilogija “Gospodar prstenova”. Ova zemlja poseduje i još jednu zanimljvost, a to je najstrmija ulica na svetu.
Ulica Boldvin, koja je delo ljudske ruke, nalazi se u gradu Dunedinu, na jugu Novog Zelanda. Ona se čak našla i u Ginisovoj knjizi rekorda.
Interesantno je da ljudi žele da žive u ovako strmoj ulici, a kuće koje su izgrađene uz nju su vrlo interesantne.
Grad je čak dozvolio i automobilima >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << da prolaze ovom ulicom, što može biti izuzetno opasno, pogotovo ako želite da se parkirate.


Ulica Boldvin je ovakva kakva je danas zbog greške u prostornom planiranju grada. Kada se grad Dunedin stvarao, dizajneri iz Londona napravili su jednostavan sistem na mapi koja nije imala nikakve veze sa topografijom te regije.
Zanimljivo je da grad nikada nije probao da popravi grešku u pravljenju ulice Boldvin. Jedino zbog čega stanovnici ove ulice ne moraju da brinu su poplave. A, dolazak do kuće je, ipak, posebna priča.


Izvor: Blic
Foto: YouTube printscreen

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.