Izvor: Poznati.info, 19.Feb.2018, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nazif Gljiva

Nazif Gljiva je poznati bosanski tekstopisac i kantautor koji je sarađivao s Halidom Bešlićem, Šabanom Šaulićem, Šerifom Konjevićem i drugim estradnim zvezdama. Autor je poznatih pesama “Zlatne strune”, “Neću, neću dijamante”, “I zanesen tom ljepotom”, “Poljem se širi miris ljiljana”, “Sjećam se”, “Sarajevo grade moj”, “Snjegovi hladni dolaze”, “Zaljubljenik vina” i drugih.

Privatni život

Rođen je 28.8.1949. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << u Ilijašu, u porodici Ibre i Nurije Cakaj. Kao dečak je igrao nogomet. Lopta mu je bila sve, s njom je spavao i ustajao. Jedno vreme je igrao u pionirima Željezničara, a sa šesnaest godina odlazi u internat.

Gljiva je pre rata često boravio u Beogradu. U hotelu “Metropol” je imao zakupljen celi jedan sprat, a kaže da ga za Beograd i celu Srbiju vežu emotivne uspomene. 2011. godine je za jedan portal izjavio da nikad posle rata nije bio u Beogradu i da verovatno nikad neće ni otići jer je majkama šehida u svojim pesmama dao obećanje da ih nikad neće izdati i jer se zbog dela ljudi u Beogradu ne bi osećao bezbedno.

Međutim, 2013. godine ipak odlazi u Beograd kako bi učestvovao u reality showu “Farma”. U to vreme se u medijima pojavila informacija kako je Nazif kao mladić pljačkao ljude po vozovima i železničkim stanicama zbog čega je nekoliko puta bio u kazneno-popravnom domu.

Sa suprugom Sadom se oženio početkom sedamdesetih godina i imaju sinove Damira i Emira. Za suprugu kaže da je njegov najveći kritičar.

Posao

Za sebe kaže da je doktor estradnih znanosti i da ne može da propadne dokle god deluje kao takav, uz određene medije koji ga podržavaju. Smatra da mediji znaju da je on čovek kojeg treba podržati jer širi ljubav i kroz koncerte šalje poruke.

Za Halida Bešlića je napravio deset albuma. 1984. godine je za njega u Skenderiji napravio koncert “Neću, neću dijamante” . 2008. godine je izjavio kako mu Halid duguje oko milion eura za autorska prava, ali da ga i dalje smatra dobrim prijateljem, iako više ne sarađuje s njim.

2015. godine je s emitovanjem započela muzičko-zabavna emisija “Nedjeljom uveče” u kojoj je Gljiva ugostio poznate osobe. Već nakon prve emisije mnogi su komentirali kako je to nije onaj stari Nazif Gljiva koji je često znao “peckati” svoje kolege.

2016. godine je izdao knjigu “Tuga i sreća zlatnih kočija” u kojoj je na oko 200 stranica sažet dio njegovog života i dela. Sam Gljiva za knjigu kaže da to nije samo knjiga o njegovom životu, nego knjiga o sarajevskoj pop-rock sceni, sevdah školi i Sarajevu.

U veljači 2018. godine je nakon tri godine pauze organizovao dodelu nagrada “BH muzički Oskar” na kojoj se okupila gotovo cela bosanskohercegovačka estrada. Na dodeli se pojavio i nastupio i Šerif Konjević, čime je potvrđeno da je posle višegodišnje svađe došlo do pomirenja s Nazifom Gljivom.

Najveća postignuća

Nazif Gljiva je ostavio neizbrisiv trag u narodnoj muzici. Napisao je brojne hitove od kojih neki i danas imaju status evergrina, a imao je i važnu ulogu u karijeri Halida Bešlića, za kojeg je napisao veliki broj pesama.

Iza Gljive je velik broj organizovanih nastupa i koncerata, a jedan je i od najuspešnijih tekstopisaca i kompozitora u poslednjih 40 godina.

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.