Naučnici komponovali muziku za mačke (video)

Izvor: Svet, 16.Mar.2015, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici komponovali muziku za mačke (video)

Tim naučnika sa Univerziteta u Viskonsinu stvorili su muziku prilagođenu mačkama. Proverite da li će se i vašoj maci svideti.
Da li ste nekada probali da vašoj mački pustite neku vrstu muzike? Mačke obično ne reaguju na melodije koje nama prijaju. Jednostavno se okrenu i odu…
Zahvaljujući tempu i melodijama koji imaju osnove u mačjem predenju, a spadaju u isti opseg frekvencije koju mačke koriste za međusobnu komunikaciju, sada i vi i vaša maca možete zajedno uživati >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << u muzici.
U studiji objavljenoj u naučnom časopisu “Applied Animal Behavioural Science” 47 domaćih mačaka nije reagovalo na “ljudsku” muziku koju su im naučnici puštali. Međutim, mačje uši definitivno su reagovale kada su istraživači puštali muziku specijalno napravljenu za krznene prijatelje.
Mačke mogu da čuju daleko iznad sopstvenog vokalnog opsega, što koriste prilikom lova. U sledećoj fazi razvoja muzike za mačke uvešćemo i “ultrazvučnu muziku” koja će na njih delovati umirujuće” rekao je istraživač Dejvid Taj.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.