Izvor: Svet plus, 02.Okt.2022, 13:35
Napravite svoj začinski miks! Budite majstor egzotične trpeze!
Napravite svoj začinski miks i budite majstor egzotične trpeze! Količina mešavine koju pripremamo može se prilagoditi, a dodaje se jelu po ukusu i želji.
Sve češće, osim naših domaćih ili tradicionalnih jela, pripremamo i neka neobičnija, koja zahtevaju specifične mešavine začina, na primer indijske, kineske, italijanske… Sigurno ste se ponekad u tim poduhvatima zatekli baš bez nekog preporučenog začina koji određenom jelu daje onaj poseban šmek!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Da bismo uvek bili spremni, korisno je unapred pripremiti začinski miks koji će nam biti na dohvat ruke.
Italijani uglavnom začinjavaju jela tako što dodaju maslinovo ulje i nekoliko svežih začinskih biljaka, međutim i suve travke će doprineti mediteranskom ukusu.
Začinski miks za italijanska jela
1 1/2 kašičica suvog origana
1 kašičica suvog bosiljka
1 kašičica suvog peršuna
1/2 kašičice crnog luka u prahu
1/4 kašičice belog luka u prahu
U indijskoj kuhinji, kao što smo pisali, začini koji se koriste u jelima zavise od oblasti, ali kombinacija začina koju ćemo navesti preovlađuje u većini njihovih jela.
Ovaj miks začina se proprži na ulju ili puteru, da bi otpustio mirise i ukuse, pre nego što se dodaju povrće ili meso.
Začinski miks za indijska jela
2 kašike mlevenih zrna korijandera
1 kašika mlevenog kumina
1 1/2 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica senfa u prahu
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica kurkume u prahu
1/2 kašičice mlevenog kardamona
1/2 kašičice cimeta u prahu
1/4 kašičice mlevenog morskog oraščeta
1 suvi list lovora (stavlja se dok se jelo kuva i odstranjuje pre služenja)
Meksička kuhnja je pretrpela veliki uticaj španskih recepata. Glavni sastojak je čili koji dodaje oštrinu i toplotu blagim mlečnim proizvodima, jelima sa kukuruzom, mesu sa paradajzom…
Začinski miks za meksička jela
1 kašika mlevenog zrna korijandera
1 kašika čilija u prahu
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica kumina
1/2 kašičice origana
1/4 kašičice cimeta u prahu
1 kašičica soli
Vrlo raznolika kineska kuhinja varira od oblasti do oblasti, kao što su kantonska, sečuanska i brojne druge, ali iako je svaka posebna, postoje sličnosti zastupljene u začinskoj mešavini koju navodimo.
Začinski miks za kineska jela
1 kašičica belog luka u prahu
1 kašičica đumbira u prahu
1 kašičica čilija u prahu
1/2 kašičice mlevenog anisa
1/2 kašičice izlomljenog semena komorača
1/2 kašičice cimeta u prahu
1/4 kašičice mlevenog karanfilića