Napravite svoj začinski miks! Budite majstor egzotične trpeze!

Izvor: Svet plus, 02.Okt.2022, 13:35

Napravite svoj začinski miks! Budite majstor egzotične trpeze!

Napravite svoj začinski miks i budite majstor egzotične trpeze! Količina mešavine koju pripremamo može se prilagoditi, a dodaje se jelu po ukusu i želji.

Sve češće, osim naših domaćih ili tradicionalnih jela, pripremamo i neka neobičnija, koja zahtevaju specifične mešavine začina, na primer indijske, kineske, italijanske… Sigurno ste se ponekad u tim poduhvatima zatekli baš bez nekog preporučenog začina koji određenom jelu daje onaj poseban šmek!
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Da bismo uvek bili spremni, korisno je unapred pripremiti začinski miks koji će nam biti na dohvat ruke.

Italijani uglavnom začinjavaju jela tako što dodaju maslinovo ulje i nekoliko svežih začinskih biljaka, međutim i suve travke će doprineti mediteranskom ukusu.

Začinski miks za italijanska jela

1 1/2 kašičica suvog origana

1 kašičica suvog bosiljka

1 kašičica suvog peršuna

1/2 kašičice crnog luka u prahu

1/4 kašičice belog luka u prahu


U indijskoj kuhinji, kao što smo pisali, začini koji se koriste u jelima zavise od oblasti, ali kombinacija začina koju ćemo navesti preovlađuje u većini njihovih jela.

Ovaj miks začina se proprži na ulju ili puteru, da bi otpustio mirise i ukuse, pre nego što se dodaju povrće ili meso.

Začinski miks za indijska jela

2 kašike mlevenih zrna korijandera

1 kašika mlevenog kumina

1 1/2 kašičica đumbira u prahu

1 kašičica senfa u prahu

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica kurkume u prahu

1/2 kašičice mlevenog kardamona

1/2 kašičice cimeta u prahu

1/4 kašičice mlevenog morskog oraščeta

1 suvi list lovora (stavlja se dok se jelo kuva i odstranjuje pre služenja)


Meksička kuhnja je pretrpela veliki uticaj španskih recepata. Glavni sastojak je čili koji dodaje oštrinu i toplotu blagim mlečnim proizvodima, jelima sa kukuruzom, mesu sa paradajzom…

Začinski miks za meksička jela

1 kašika mlevenog zrna korijandera

1 kašika čilija u prahu

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica kumina

1/2 kašičice origana

1/4 kašičice cimeta u prahu

1 kašičica soli


Vrlo raznolika kineska kuhinja varira od oblasti do oblasti, kao što su kantonska, sečuanska i brojne druge, ali iako je svaka posebna, postoje sličnosti zastupljene u začinskoj mešavini koju navodimo.

Začinski miks za kineska jela

1 kašičica belog luka u prahu

1 kašičica đumbira u prahu

1 kašičica čilija u prahu

1/2 kašičice mlevenog anisa

1/2 kašičice izlomljenog semena komorača

1/2 kašičice cimeta u prahu

1/4 kašičice mlevenog karanfilića


 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.