Najradosniji hrišćanski praznik Božić! (VIDEO)

Izvor: Svet plus, 06.Jan.2024, 11:25

Najradosniji hrišćanski praznik Božić! (VIDEO)

Najradosniji hrišćanski praznik je Božić, koji slavi rođenje Isusa Hrista, Božijeg sina. Ovaj dan se obeležava 7. januara po julijanskom, a 25. decembra po gregorijanskom kalendaru. Evo kako se proslavlja i kakva su verovanja i običaji!

Prema Bibliji, Isus Hristos je Sin Bižiji, kojeg je u Vitlajemu rodila Devica Marija, blagošću Svetog Duha. Posle Blagovesti Marija i Josif su krenuli iz Nazareta u Vitlajem, na kom se putu i Marija porodila u jednoj štali.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Anđeli su pastirima dojavili vesto o Isusovom rođenju, a zvezda repatica je dovela Mudrace sa istoka da se poklone Isusu.

Ovaj najradosniji hrišćanski praznik se oduvek svečano proslavljao u našem narodu. Toga dana, u ranu zoru, pucanjem iz pušaka i prangija i zvonjenjem crkvenih zvona objavljuje se crkveno slavlje.

Pozdravljanje za Božić

Običaj je da se svako pozdravi sa "Mir Božiji, Hristos se rodi", a da se otpozdravi sa "Vaistinu se rodi." 

Od ranog jutra u domaćinstvima se počinje sa posebnim običajima, pa tako domaćica, čim ustane, umesi česnicu u koju stavi jedan novčić, pa se za onog ko ga nađe veruje da će imati novca tokom cele godine. Cela porodica, zatim, ide na jutarnju liturgiju, gde se pričešćava i nakon toga se vraća kući da čeka polažajnika.

Sledi Božićni ručak, koji je najčešće najsvečaniji i nabogatiji ručak u godini. Tada svi ukućani posedaju oko stola i na znak domaćina ustaju. Domaćin pali sveću, okadi kuću i ukućane tamjanom i očita molitvu.

Nakon molitve, ukućani se mirobožaju tako što se međusobno izljube i izgovore: Mir Božiji među nama, Hristos se rodi! Onda se lomi česnica, okrećući se tri puta u krug sa leva na desno. Nakon česnice, skida se pečenica sa ražnja i stavlja na sto, domaćin joj odvaja glavu i plećku i stavlja je na čuvanje do Malog Božića.

Običaj je kod nas da se Božić slavi tri dana.

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.