SRPSKI GLUMAC RAME UZ RAME SA BRANDOM: Neverovatna priča o našem OSKAROVCU: Voleo je Srbiju, a zbog ovoga je samo jednom bio u Beogradu

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2019, 09:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKI GLUMAC RAME UZ RAME SA BRANDOM: Neverovatna priča o našem OSKAROVCU: Voleo je Srbiju, a zbog ovoga je samo jednom bio u Beogradu

Mnogi domaći glumci ostavli su trag u jugoslovenskoj kinematografiji svojim impoznatnim ulogama, a samo je jedan Srbin uspeo da dobije Osakara i zaigra na Brodveju, ali i bude u ostvarenjima sa Marlonom Brandom.

Ako prolazite Studenskim trgom i pored Jugoslovenske kinoteke, sigurno ste videli skulpturu koja izgleda kao da se glumac drži za tramvajsku šipku, što je omaž sceni iz serije "Ulice San Franciska". E upravo je to Karl Malden, odnosno, Mladen Sekulović, koji je briljirao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u ostvarenju "Tramvaj zvani želja", u kojem je igrao sa Marlonom Brandom i dobio je Oskara. Sa njim je igrao i u ostvarenju "Na dokovima Njujorka".

Karl Malden je rođen 1912. godine u Čikagu od oca Petra Sekulovića, emigranta iz Bileće i majke Marije, češkog porekla.

Malden je na filmu debitovao 1940. godine i ostvario je 72 uloge. Malden je igrao i u domaćem filmu "Suton" Gorana Paskaljevića. Prvi je Srbin koji je bio predsednik Filmske akademije u Los Anđelesu, dobitnik je nagrade za životno delo i zvezde na Bulevaru slavnih u Holivudu.

Njegov brak sa suprugom Monom takođe je bio u žiži interesovanja javnosti, pošto je par godinu dana pre njegove smrti proslavio 70 godina idilične romanse. Malden je imao dve ćerke – Milu i Karu – tri unuke i četvoro praunučadi.

Karl Malden, photobombing the master photo bomber, on the set of One Eyed Jacks Photo by Sam Shaw. #marlonbrando #karlmalden #samshaw #oneeyedjacks #fbf #classicfilm #bestwesternever #scorsesesfavoritewestern @samshawphoto #worldsgreatestactordirector #moldbreaker #hollywoodlegend #og #shawfamilyarhives (c) Sam Shaw inc.

Објава коју дели Marlon Brando Estate™ (@marlonbrando) дана 30. Нов 2018. у 11:28 PST

Inače, Oskarovac Karl Malden, ostavio je trag i u srpskoj kinematografiji, glavnom ulogom u filmu Gorana Paskaljevića "Suton" iz 1982. godine.

- Karl Malden, odnosno Mladen Sekulović bio je izuzetno principijelan čovek, darovit i pre svega čovek koji voli ljude. Ono što je njega odlikovalo to je pošten odnos i prema saradnicima i prema poslu koji radi - rekao je ranije za Tanjug Paskaljević.

On je podsetio da je 1980. godine njegov film "Poseban tretman", koji je bio i u Kanu, nominovan za američku nagradu Zlatni globus, među pet najboljih inostranih ostvarenja.

- Pozvan sam na svečanu ceremoniju i sedeo sam za istim stolom sa Frensisom Fordom Kopolom i Maldenom, sa kojim me je upoznao Dan Tana - rekao je Paskaljević, podsećajući na još jednog uspešnog holivudskog poslenika srpskog porekla, producenta Tanu (Tanasijevića). Tom prilikom smo pričali kako bi lepo bilo da nešto zajedno radimo Karl i ja, pošto je njegov otac iz naših krajeva, iz Hercegovine. Sećam se da je govorio je jedan stari srpski jezik, na primer uvek bi rekao cigaretla, a ne cigareta - seća se Paskaljević.

Talent x4 :) #VivienLeigh #MarlonBrando #KimHunter #KarlMalden #Streetcar

Објава коју дели Classic Movie Hub (@classicmoviehub) дана 12. Нов 2019. у 3:50 PST

#kevincostner #costner #kevinmichaelcostner #kcmw #kevincostnermodernwest #kevincostnerandmodernwest #beginning #youth #lovley #youngkevincostner #lovleymen #thoseeyes #cindycostner #karlmalden #throwback #goldenlaurelawards 💜🤗💜Actor Karl Malden, actor Kevin Costner and producer Stanley Kramer attend the Second Annual Producers Guild of America Golden Laurel Awards on March 5, 1991 at the Regent Beverly Wilshire Hotel in Beverly Hills, California 💜🤗💜

Објава коју дели KevinCostnerFans.Worldwide (@kevincostnerfans.worldwide) дана 18. Јун 2019. у 11:20 PDT

Good ol' 7t's! #seventies #thestreetsofsanfrancisco #streetsofsanfrancisco #karlmalden #michaeldouglas #barclayjamesharvest

Објава коју дели Edward Rochester (@_edward_rochester) дана 12. Нов 2019. у 3:02 PST

What a great show and maybe even a better theme tune #streetsofsanfrancisco #karlmalden #michaeldouglas #70s #television #police #detective #soundtrack #sanfrancisco

Објава коју дели TK (@bawsinadub1888) дана 9. Нов 2019. у 8:23 PST

#belgrade #street #karlmalden #movies #actor #architecture #nofilter #people #sunnyday

Објава коју дели Tatjana (@tatjana09) дана 1. Нов 2019. у 9:25 PDT

"...And dropping a sling on Kayo Dugan because he was ready to spill his guts tomorrow, that's a crucifixion. And every time the Mob puts the pressure on a good man, tries to stop him from doing his duty as a citizen, it's a crucifixion. And anybody who sits around and lets it happen, keeps silent about something he knows that happened, shares the guilt of it just as much as the Roman soldier who pierced the flesh of our Lord to see if he was dead." - On The Waterfront #inktober #inktober2019 #sling #digitalart #digitalink #inktobercolombia #OnTheWaterfront #nidoderatas #EliaKazan #BuddSchulberg #KarlMalden #ilustracion #ink #tinta #xppen #clipstudiopaint

Објава коју дели Oscar Triana (@phantasmovie) дана 22. Окт 2019. у 12:10 PDT

#MarlonBrando and #KarlMalden in #OneEyedJacks 🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲🐎🇺🇲 #film #movie #60s #actor #western #wildwest #oldwest #cowboyhat #cowboy #outlaw #gunfighter #gunsofinstagram #uberti #colt #singleaction #potd #igers #america #american #hollywood #usa #California #sonora #mexico #mexican

Објава коју дели Maurice John Moroney (@mauricejohnmoro) дана 16. Окт 2019. у 6:36 PDT

Cut the iffy one off... #karlmalden #thestreetsofsanfrancisco #holliwood #actors #actor #americandrama #karlmaldenfan #cinema #pollyanna

Објава коју дели JadeBug 🐛🐜🐝🐞 (@rollingjades) дана 10. Окт 2019. у 2:37 PDT

- Jako mu se svideo "Poseban tretman" i pitao me je da li imam neki novi projekat. Tada sam spremao jedan mali, jednostavan film o dedi koji se brine o dva unuka čiji su roditelji otišli da zarade pare radeći u Nemačkoj. Njemu se to kao ideja dopalo, međutim imao je primedbu koja je glasila - ne umete vi da napišete pravi dobar holivudski scenario koji bi ovde, u Los Anđelesu mogao da dobije podršku - kaže Paskaljević.

Najširu popularnost stekao je početkom 70-ih godina prošlog veka kada je tumačio lik detektiva Majka Stona u dugovečnoj televizijskoj seriji "Ulice San Franciska" i više puta nominovan za nagradu "Emi".

U plodonosnoj karijeri, započetoj na pozorišnoj sceni, na Brodveju, a nastavljenoj od 1940. godine pred kamerama ostvario je oko 70 uloga na filmu i televiziji. Od 1988. do 1993. godine bio je predsednik Američke filmske akademije.

Classic TV..... The Streets of San Francisco (1972-77) Publicity shot of Karl Malden and Michael Douglas for the show. .. .. .. .. .. .. .. #karlmalden #michaeldouglas #thestreetsofsanfrancisco #copshow #70stv #tvshow #classictv #1970s #tvnostalgia #nostalgia #nostalgic #behindthescenes #behindthecamera #rarepicture #rarephoto #sanfrancisco #classictvshow #classictv #cinephilecommunity #moviescenesandstills

Објава коју дели Movie Scenes & Stills (@moviescenesandstills) дана 10. Нов 2019. у 11:46 PST

Malden je u Beogradu bio samo jednom, početkom 80-ih godina prošlog veka, kada je doputovao zbog filma "Suton", koji je sniman u Istri. U Beogradu je proveo dva dana, a zatim je posetio Bileću, odakle mu je otac i gde je bio jednom u ranoj mladosti.

Paskaljević je dodao da je Malden, koji je rođen u Geriju (Indijana), gde živi puno doseljenika iz naših krajeva, redovno komunicirao sa njima i uvek učestvovao u akcijama koje je tamo organizovala srpska zajednica. Preminuo je 2009. godine u Los Anđelesu, u 98. godini.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.