Muzej savremene umetnosti u Beogradu: Šta nas sve čeka naredne godine?!

Izvor: Svet, 19.Okt.2014, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej savremene umetnosti u Beogradu: Šta nas sve čeka naredne godine?!

Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) će do kraja tekuće i tokom 2015. godine imati raznovrsnu izlagačku delatnost.
U programu je izložba “Novi počeci: Poslednje akvizicije iz kolekcije MSU Beograd” u saradnji sa Nacionalnim muzejem savremene umetnosti iz Bukurešta (MNAC) koja predstavlja rezultat uspostavljanja saradnje dve značajne institucije iz regiona i ima za cilj da rumunskoj publici predstavi izbor od 15 umetničkih dela savremene umetničke prakse iz koja su otkupljena >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << u poslednjih desetak godina.
- Na izložbi će biti predstavljena dela autora Ere Milivojevića, Aleksandra Rafajlovića, Radoša Antonijevića, Vesne Pavlović, Miodraga Krkobabića, Katarine Zdjelar, Miloša Tomića, Saše Tkačenka, Vladimira Nikolića, Zorana Todorovića, Marte Jovanović, a biće otvorena u Nacionalnom muzeju savremene umetnosti u Bukureštu 27. novembra - najavili su iz MSUB.
Najavljeno je i gostovanje Muzeja u koprodukciji sa Baskijskim muzejom – centrom za savremenu umetnost ARTIUM iz Vitorije u instituciji Salzburger Kunstverein, kao i saradnja sa Stedelijk biroom iz Amsterdama koja podrazumeva produkciju novih radova, video instalacija i fotografija umetnika Zaharija Formalta u Beogradu početkom sledeće godine.
Saradnja, takođe, podrazumeva i produkciju i izlaganje novih radova umetnika iz Beograda Vladimira Miladinovića i Nikole Radića Lucatija u Stedelijk birou u Amsterdamu tokom aprila i maja 2015.
Veljko Stanojević je umetnik koji zauzima značajno mesto u srpskoj istoriji umetnosti 20. veka.
- Zbog nedovoljne prisutnosti njegovog stvaralaštva na domaćoj umetničkoj sceni kroz izložbe, cilj postavke “Klasik i modernist: Veljko Stanojević” je predstavljanje njegovih umetničkih ostvarenja: portreta uglednih građana, pejzaža i velike istorijske kompozicije, koje su rezultat simbioze njegovih likovnih istraživanja i živopisne biografije - dodaje se u najavi MSUB.
Radovi Stanojevića se nalaze u svim glavnim muzejima nekadašnje Jugoslavije, kao i u galerijama u Parizu, Londonu i u Americi, na izložbi početkom 2015. godine u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće predstavljeno oko 40 dela.
Za drugu polovinu 2015. planirana je samostalna izložba slovenačke umetnice Jasmine Čibić koja živi i radi u Londonu i koja je predstavljala Sloveniju na prošlogodišnjem Venecijanskom bijenalu umetnosti.
Izložba u Beogradu, za koju će uraditi novi rad, predstavlja deo većeg međunarodnog projekta koji podrazumeva niz različitih samostalnih izložbi umetnice po Evropi, koju vodi Umetnička galerija Maribor.
U saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, MSUB organizuje izložbu slika i fotografija austrijsko-irskog umetnika Gotfrida Helnvajna krajem 2015. u Salonu MSUB i Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.
- Iako više podseća na rok zvezdu nego na umetnika, Gotfrid Helnvajn (1948) je slikar, fotograf, multimedijalni umetnik koji se bavi i instalacijama i performansom. Na izložbi “Besformno: Promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija” predstaviće se grupa autora iz Srbije i Turske, a predstavlja rezultat saradnje MSUB i univerziteta Bilgy kompleksa za kulturu, umetnost i edukaciju Sentral Istanbul - dodaju iz ovog muzeja.
Izvor: Tanjug
Foto: Facebook

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.