Muška menopauza postoji! Kao muški PMS, samo što se zove IMS!

Izvor: Svet plus, 25.Jan.2020, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muška menopauza postoji! Kao muški PMS, samo što se zove IMS!

Muška menopauza postoji! Kada se neko pretvori u preosetljivo gunđalo, to znači da se toliko napunio stresom da mu je nivo testosterona naglo oboren avion. Kao muški PMS, samo što se zove IMS. Kad se privremeno pretvori u preosetljivo gunđalo, to znači da se toliko napunio stresom da mu je nivo testosterona naglo oboren avion.

Poslednjih dana aktuelizovana je tema i pitanje – da li postoji “muška menopauza”?

“Muška menopauza” se medicinski manje >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << proučavala, pa se zbog toga verovalo da muški klimaks ne postoji. Muškarci su zbog toga skloni da promene koje im se dešavaju tumače na sve moguće načine, samo ih nikako ne povezuju sa biološkom istinom da prolaze kroz period takozvane “andropauze”.

„Andropauza nije tako dobro proučena kao menopauza. Poznato je da određeni muškarci mogu imati niži nivo muških hormona u svojim 50-im, ali nisu pronađeni dobro utvrđeni nasledni, socijalni ili bihevioralni faktori koji bi mogli da dovedu čoveka u veći rizik od rane andropauze “- kaže dr Kaisar Mamun, stariji konsultant na Odeljenju gerijatrijske medicine, Opšte bolnica u Singapuru.

Ako je postojalo doba nevinosti, ako je postojalo doba anksioznosti, i doba neprijatnosti,četrdesete godine su onda doba iritiranosti. Doba onih koji iritiraju i onih koje iritiraju. I muškarci za to često krive okolinu.

Iako je u pitanju manjak lučenja testosterona.

“Tokom jeseni, nivo testosterona ovnova skače i oni se pare. Tokom zime, nivo testosterona padne i prestaju da se pare. Tada postaju nervozni i povučeni, ponašajući se iracionalno.”

To je studija koja je vodila ka onome što danas zovemo iritabilni muški sindrom ili IMS. Kako je njegov glavni okidač stres, može da se javi u bilo kojem životnom dobu, iako su četrdesete iz nekog razloga najozloglašenije (zbog čuvene U krive sreće).

Kad se privremeno pretvori u preosetljivo gunđalo, to znači da se toliko napunio stresom da mu je nivo testosterona naglo oboren avion.

A upravo to naučnici definišu kao “mušku menopauzu”, ili makar kao njen uzrok.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.