Mrak na oči: Zbog obećanja datog pre osam godina mahao pištoljem ispred Vlade Srbije

Izvor: Svet, 14.Nov.2014, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrak na oči: Zbog obećanja datog pre osam godina mahao pištoljem ispred Vlade Srbije

13:50
Naoružani muškarac koji je danas oko 11 sati ispred Vlade Srbije mahao pištoljem i pretio samoubistvom, odvezen je na lekarski pregled, izjavio je Tanjugu ministar odbrane Bratislav Gašić koji je pojasnio da je reč o potpukovniku Vojske Srbije u penziji.
Gašić, koji je u zgradi vlade razgovarao sa potpukovnikom, objasnio je da je reč o čoveku nezadovoljnim što mu nije ispunjeno obećanje dato 2006. da će vojnim penzionerima biti povećane penzije.
“U >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << periodu 2006. tadašnja vlast u sklopu svih svojih ranijih aktivnosti svim vojnim penzionerima povećala je penzije za deset odsto, ali bez namere da ih isplate tim ljudima, pošto su posle doneli odluku da to ne bude isplaćeno”, rekao je Gašić.
On je dodao da su nakon toga vojni penzioneri tužili Srbiju i Ministarstvo odbrane, a sudovi donosili različite odluke – da nekima pripada povećanje, a nekima ne.
Gašić je poručio da će sa potpukovnikom i ostalim nezadovoljnim vojnim penzionerima razgovarati zajedno sa ministrom finansija kako bi se našlo rešenje tog problema, dodavši da “neka prazna obećanja koja je davao bivši režim sada nama dolaze na naplatu”.
“Razgovaraćemo s tim ljudima i tražićemo način kako da zajednički izjađemo na kraj s tim problemom. Sudovi su imali neuravnotežen pristup svemu tome. U nekim gradovima su donosili ta rešenja, u nekima nisu, pozivali su se na pozitivnu sudsku praksu i to je bio jedan neozbiljan pristup prethodne vlasti”, ocenio je Gašić.
Kako je istakao obećanje iz 2006. je bilo “pusto predizborno obećanje kao i niz drugih stvari”.
“To je kao što nas sada napadaju da nije ustavno da snizimo plate i penzije za deset odsto da bismo spasli državu, a da li je bilo ustavno što su ‘odokativno’ podizali plate i penzije bez razmišljanja da li će to u nekom roku moći da se ispalti i da li taj teret njihovih predizbornih obećanja može da izdrži budžet”, podvukao je Gašić.
Govoreći o vojnim penzionerima ministar odbrane je istakao da su ti ljudi prošli teška iskušenja i mnogo ratova, a da je potpukovnik koji je danas ispred vlade mahao pištoljem, danas naneo štetu sebi i svojoj porodici.
“On je relativno mlad penzionisan, dva puta je ranjavan u ratu. Premijer i ja ga razumemo, i po nalogu premijera uskoro ću se sastati sa ministrom finansija da te ljude pozovemo na razgovor, da im objasnimo situaciju u kojoj se nalazi država i da nađemo rešenje za te ljude, jer nama nije cilj da niko bude oštećen”, rekao je Gašić.
On je dodao da razume težak život vojnih penzionera koji godinama čekaju na rešavanje stambenog pitanja, ali je ponovio da moramo zajednički da radimo i nađemo rešenje.
“Ovako samo čine štetu sebi, državi, a pre svega svojoj porodici”, rekao je Gašić i zaključio da je potpukovnik shvatio svoju grešku i da je poslat na lekarski pregled.

11:30
Nepoznati muškarac koji je mahao pištoljem ispred Vlade Srbije predao se policiji. Kako saznaje B92, radi se o vojnom penzioneru.
On je oko 10 sati došao ispred zgrade Vlade Srbije. Reč je o muškarcu 40-ih godina koji je stao između glavnog i pomoćnog ulaza u zgradu Vlade i počeo da maše pištoljem. Agenciji Beta je u MUP-u rečeno da je on pretio da će se ubiti.
Nakon pregovara sa specijalnim policijskim timom on se predao. Kako javlja Tanjug, nepoznati muškarac uveden je u zgradu Vlade Srbije.
Prema pojedinim medijima, čovek je vojni penzioner kome država duguje novac, a Beti je nezvanično rečeno da je u pitanju vojno lice koje protestuje zbog smanjenja plata i penzija.
Tokom incidenta delovi ulica oko Vlade Srbije su blokirani, oko zgrade vlade su se nalazile patrole interventne i protivterorističke jedinice, sa heklerima u rukama.
Sa druge strane ulice od policijske blokade okupilo se nekoliko desetina građana, koji su uglavnom mirno gledali, ali su neki snimali svojim mobilnim uređajima ili dobacivali čoveku sa pištoljem, uglavnom povike da ne zadržava saobraćaj.
Saobraćajna policija je usmeravala građane koji su se spuštali Nemanjinom ulicom da pređu na drugu stranu, gde su se nalazili novinari.
Čovek je posle pregovora izbacio šaržer, repetirao pištolj da bi izbacio metak iz cevi i dobacio oružje pregovaračima. Policija ga je potom sprovela u Vladu Srbije, a nadležni su pokupili šaržer i metak koji je ispao iz cevi.
Saobraćaj je nakon predaje čoveka ponovo uspostavljen.

Izvor: B92, Tanjug
Foto: Tanjug

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Muškarac prijetio da će se ubiti ispred zgrade Vlade Srbije: Nakon kraćih pregovora, predao se policiji

Izvor: Cafe.ba, 14.Nov.2014

Nepoznati muškarac koji je jutros mahao pištoljem ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu i prijetio da će se ubiti, predao se policiji..BEOGRAD (AA) – Nepoznati muškarac, koji je oko 45 minuta mahao pištoljem ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, predao se policiji i uveden je u zgradu Vlade...Prema...

Nastavak na Cafe.ba...

Gašić: Naoružani penzioner ispred Vlade protestovao je zbog neispunjenih obećanja

Izvor: Press, 14.Nov.2014

Naoružani muškarac koji je danas oko 11 sati ispred Vlade Srbije mahao pištoljem i pretio samoubistvom, odvezen je na lekarski pregled, izjavio je Tanjugu ministar odbrane Bratislav Gašić koji je pojasnio da je reč o potpukovniku Vojske Srbije u penziji. ...

Nastavak na Press...

Penzionisani potpukovnik Vojske mahao pištoljem ispred Vlade Srbije

Izvor: SandzakPress.net, 14.Nov.2014

Srbija – Nepoznati muškarac koji je mahao pištoljem ispred Vlade Srbije predao se policiji. On je oko 10 sati došao ispred zgrade Vlade Srbije. Radi sa o muškarcu 40-ih godina koji je stao između glavnog i pomoćnog ulaza u zgradu Vlade i počeo da maše pištoljem. Agenciji Beta je u MUP-u rečeno...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.