Mnoge prednosti za žene! Kegelove vežbe i sve što treba da znate o njima!

Izvor: Svet plus, 08.Okt.2019, 20:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mnoge prednosti za žene! Kegelove vežbe i sve što treba da znate o njima!

Sigurno ste čule za Kegelove vezbe, a da li ih radite redovno? Znate li zašto su sve dobre i kako da ih izvodite? Evo detaljnog vodiča i odgovora. Kegelove vežbe i baš sve što treba da znate o njima! Ove jednostavne vežbe imaju mnogo prednosti za žene – od onih kojih se tiču očuvanja zdravlja do onih koji se tiču boljeg uživanja u seksu. Najbolje od svega je što ih možete raditi bilo kad i bilo gde, a da niko i ne sumnja da ih radite.

Dr Arnold Kegel je objavio studiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u kojoj opisao Kegelove vežbe za bešiku 1948 godine.  Izučavao ih je kao metod koji bi trebalo da ojača mišiće donjeg dela karlice kako bi se sprečilo nekontrolisano mokrenje kod nekih pacijentkinja. Ovakve vežbe davale su dobre rezultate posle nekoliko nedelja pa su zasluženo dobile svoj značaj u ženskom zdravlju.

Dobro, nije da baš morate da znate tekst njegovog istraživanja niti godinu objavljivanja ove studije, ali nije loše biti informisan o tome čemu ove vežbe služe i odakle im ovaj naziv.

Kada se pomenu Kegelove vežbe, mnogi im daju seksualnu konotaciju. To  nije sasvim nelogiočno zbog samog mesta  gde su locirani mišići koji se ovim vežbama jačaju i koje slobodno možemo smatrati vaginalnim mišićima.

Vremenom je otkriveno da ove vežbe mogu da povaćavaju šanse za postizanje orgazma kod žena tokom seksa.  Ipak, ta uloga u poboljšanju seksulanog uživanja otkrivena je sasvim slučajno kao sporedni efekat i Kegel ju je javno objavio 1952. godine. Od tada su njegove vežbe sinonim za vežbe za vaginu, iako im to nije bila primarna funkcija.

Kako se rade Kegelove vezbe?

Mnoge žene rade ove vežbe za vaginu  nesvesno i ne znajući da rade dobru stvar. Da znaju, radile bi ih češće.

Mnoge druge ih ne rade uopšte.

Bez obzira u koju grupu spadate, pročitajte kako da ih pravilno radite i šta možete da imate od toga.

Kegelove vežbe nisu fizički zahtevne i može ih raditi bukvalno svako, a potrebno je da ispratite ova tri koraka:

1.    Idetifikujte mišiće koje treba da zatežete

Najlakši  način da ovo uradite jeste da pokušate da zategnete vaginalne mišiće. Napravite pokret kao da želite da zaustavite mlaz mokraće ili sprečite ispuštanje gasova u situaciji kada, recimo, čekate redu supermarketa, a iza vas stoji zgodan frajer.

2.    Proverite da li radite pravu stvar

Važno!Nemojte stalno vežbati tako što ćete prekidati mokrenje. To je samo test. Mesto na vašoj wc šolji nije baš idelana sredina za vežbanje, a ukoliko često praktikujete  prekidanje  mokraće, nećete do kraja prazniti bešiku. Tako stvarate veće šanse za upalu bešike.

Drugi način  da proverite da li pravilno radite vežbe jeste da zamolite partnera da vam pomogne u tom otkriću. Uvucite ga u krevet nekom svojom metodom za privlačenje muškaraca i pod izgovorom „Dođi da ti pokažem šta su Kegelove vežbe. Dopašće ti se! “ Stisnite vaginalne mišiće tokom odnosa i pitajte da li oseća pritisak.

Svakako, isto možete uraditi i sa prstom ili pitati za savet vašeg ginekologa, no to je mnogo mane prijatna varijanta, zar ne?

3.     Unapredite vežbe

Kao i svako vežbanje, i ovo može postati monotono i dosadna obaveza ukoliko svaki dan radite jedno te isto.

Pa, evo kako da i Kegelove vežve budu izazov!

Počnite sa osnovom vežbom

Za početak, dovoljno je da stegnete mišiće i držite tako 10 sekundi. Nakon toga, 10 sekundi  opustite mišiće. Ponovite ovaj set 10 puta, 3 puta dnevno.

Ukoliko  vam 10 sekundi držanja deluje mnogo zahtevno, počnite sa 3 ili 4 sekunde pa postepeno povećavajte napor.

Ubrzajte tempo

Ukoliko ste savladali osnovne pokrete, onda krenite na sledeći korak. Stegnite i opustite mišiće 20 puta brzo, recimo tempom jednom u sekundi. Zatim napravite kratku pauzu pa ponovite još jedan krug. Počnite sa dva ovakva seta dnevno, a postepeno povećavajte broj kontrakcija do 75 po setu. Zvuči mnogo, ali opustite se – nije vam to 75  trbušnjaka!Ukoliko  radite kontrakcije jednom u sekundi, to je minut i 15 sekund vežabanja. A to nije mnogo!

Nadogradite vežbu

Kada ste savladali brzinu izvođenja vežbi, ostaje vam da malo otežate stvari kako biste bolje ojačali mišiće i kako vežbanje ne bi postalo isuviše jednostavno i monotono. Jer svaki program vežbanja ima svoje modifikacije. Kakvo je to vežbanje, ako nema izazova.

Probajte ovako:

Kada stisnete mišić, uradite to jako, kao da pokušavate da usisate neku zamišljenu vodu u u vašu unutrašnjost i da je tu zadržite.

Kada opustite, uradite i to sa većim intenzitetom, baš kao da pokušavate da tu istu vodu izbacite iz sebe.

Veoma je važno da pravilno radite Kegelove vezbe. Kada stiskate mišiće donjeg dela karlice, onda ne treba da  anagažujete mišiće stomaka, zadnjice, nogu, već samo taj mali unutrašnji deo.

U početku može biti teško locirati ovaj deo, ali vežba će vrlo brzo da učini čuda i da rezultate.

Kegelove vežbe protiv nekontrolisanog mokrenja.

Primarna uloga jačanja donjih karličnih mišića je bila da se spreči nekontrolisano mokrenje kod žena, a danas znamo da Kegelove vežbe za bešiku mogu rešiti i druge probleme. Donji mišići karlice  podržavaju mnoge organe u našoj utrobi , pa tako drže na svom mestu  matericu, creva  i  bešiku. Onda kada oni oslabe, neće trpeti samo vaš orgazmički doživljaj seksa, već će vođenje ljubavi uopšte  postati stavka za izbegavanje.

A  evo o čemu se radi…

Možda mislite da se nekontrolisano mokrenje ne može desiti vama i da je to problem male dece, ali nije baš savim tako.

Da li vam se desilo da kijate ili kašljete i da pritom vaša bešika nevoljno popusti?

Možda ne možete da skačete da vam se ne desi isto, pa vam je to izgovor da se ne bavite nekom fizičkom aktivnošću i vežabanjem?

Kegelove vežbe nisu teške i zahtevne i mogu da spreče nekontrolisano mokrenje.


Koji izgovor imate da ih ne radite?

Da  znamo već, mislite da se to vama ne može desiti.

Ipak, imajte na umu sledeće:

Svi starimo i to je prirodan proces koji u našem telu izaziva brojne promene. Kod nekoga su to bolovi u leđima, kod nekoga teškoće sa pamćenjem ili neki drugi problem. Kod žena sa slabim i atrofiranim vaginalnim mišićima, u poznijim godinama, organi koji su u donjem delu utrobe mogu da se  bukvalno spuste  vaginalni otvor i tada dolazi do stanja koje se naziva spustena materica. To je prilično komplikovan i neprijatan slučaj koji će vam sasvim sigurno zagorčati život.

Stvari ipak ne moraju uvek  biti tako drastične, pa se mogu javiti manje neprijatnosti, kao što je recimo loše kontrolisanje bešike i nevoljno mokrenje. Na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i ovo može biti podjednako veliki problem.

Mnogo je razloga zbog kojih mišići karlice mogu da oslabe. Tome će doprineti trudnoća, sam porođaj ili prevelika telesna težina. Ovo će možda da vas inspiriše da se jednog dana porodite carskim rezom ili pronađete neku dijetu za sebe. Ipak, morate znati da čak i bez porođaja, ovo može da se desi i  mišići mogu da oslabe iz brojnih drugih razloga.

Lako do orgazma. Da li je Kegel zaslužan za to? Da li glumite orgazam?

Ok, ovo je škakljivo pitanje ali nemojte odmah da ga preskočite. Da li znate da Kegelove vežbe mogu nekim ženama da pomognu da dožive ovo iskustvo?

Ovo uopšte nije zanemarljiv problem niti je pitanje glume besmisleno. Prema nekim podacima sa Harvarda, samo 25% žena doživljava orgazam tokom samog seksualnog odnosa. Znači da je procenat onih koje glume popriličan. Razloga za to može biti mnogo: od poteškoća pronalaženja G tačke, do preoptrećenosti tim ciljem, a nekima je seks bolno iskustvo. U tom slučaju, više od seksa pod stresom prija im dobra erotska masaža.

A kakve veze imaju Kegelove vezbe sa tim?

Arnold Kegel je 1952 godine, ispitivanjem žena koje su se držale njegovih saveta, došao do zaključka da se jačanjem unutrašnjih vaginalnih  mišića povećava uživanje u seksu.

Ima za to par objašnjenja:

Usled jačanja mišića, odnos može  biti manje bolan pa samim tim i veće zadovoljstvo za one žene koje imaju tu vrstu problema. Vežbanjem se  povećeva prokrvljenost tog dela tela i samim tim on postaje osteljiviji na dodire i stimulaciju, a telo na korak bliže vrhuncu. Ti isti mišići se kontrakuju tokom samog seksa, a vaš partner sigurno će osetiti reakciju stezaja i puštanja ovih mišića onda kada zaista doživite orgazam – bez glume!

Kad vežbanje postane rutinska stvar

Da li smo vas ubedili da počnete redovno radite vežbe Dr. Kegela?

Nije ih teško uvrstiti u rutinu jer ih možete raditi bilo gde i bez obzira na to da li stojite, sedite ili ležite. Istina, možda će biti malo teško raditi ih u pokretu ili dok vežbate u teretani, ali evo par ideja o tome gde i kako možete da ih radite:

U autobusu ili kolima dok idete na posao

U bilo kakvoj čekaonici dok čekate bilo kojim povodom

Dok su surfujete po internetu i čitate naš magazin

Na poslu – i to dok radite , a ne samo na pauzi

Dok pijete kafu sa prijateljicama

Kad razgovarate sa momkom preko telefona.  Vodite računa samo da ne počnete da brojite naglas

Dok doručkujete

ili u bilo kojoj situaciji koja vam se svaki dan ponavlja i čini deo vaše rutine.


Iako se uglavnom pominju kao odlične vežbe za žene, postoje i Kegelove vežbe za muškarce. Svakako, oni se ne susreću sa istim problemima kao žene, ali su i njima korisne. O tome nekom drugom prilikom. Za sada samo da vam savetujemo da ukoliko vam je lakše da radite vežbe sa nekim jer ste timski igrač, možete da se dogovorite sa partnerom  i vežbate u paru.

Otkrićemo vam još nešto što nije na odmet da znate:

Jedan mali procenat žena uspeva da samim izvođenjem Kegelovih vežbi dođe do orgazma. Probajte. Možda ste i vi jedna od njih!

Ostale teme vezane za zdravlje, možete pronaći OVDE.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.