Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju!

Izvor: Svet plus, 14.Nov.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju!

Što se češće brijete i šišate dlake brže rastu? Od šminkanja se dobijaju akne? Parfem ima jači miris kada se trlja zglob o zglob? Mitovi o brijanju, šišanju, porama i šminkanju!

Od čestog brijanja dlake brže rastu?

Kaže se da dlake bujaju čim se češće brijemo. To je tačno. Proces brijanja stimuliše rast dlake. Mnogi smatraju i da ova metoda čini dlake gušćim. Međutim, nije dokazano da brijanje utiče na veličinu folikule.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<
Vruća voda otvara pore?

Vlada mišljenje da se „parenjem“ čisti koža. Vruća voda ne otvara pore. Ona pre svega širi krvne sudove i pogoršava stanje osetljive kože. U proširenim porama se najčešće nalazi keratinski čep koji se otapa keratolitičkim sredstvima, odnosno enzimskim i hemijskim pilinzima.

Od šišanja kosa brže raste?

Dermatolozi tvrde da ovo nije istina ali redovno šišanje je ključno za zdravlje kose. Neophodno je za pravilan rast kose, koji zavisi i od stanja kože glave, ishrane i genetike.

Šminkanje izaziva akne?

Šminka dizajnirana kao scenska i televizijska i ona koja sadrži mineralna ulja može da dovede do stvaranja komedona, keratinskih čepova, ispupčenja nalik bubuljicama, u izvodnom kanalu lojne žlezde i da izazove pojavu kozmetičkih akni. Najčešći uzročnik ovih akni je hormonski disbalans.

Trljajte zglobove kako bi miris bio jači?

Nanesete parfem, a onda trljate zglobove ruke ubeđeni da će parfem zamirisati jače i da će duže trajati. Stručnjaci kažu da je ovo potpuno pogrešan način nanošenja ovog kozmetičkog sredstva jer se ovim smanjuje intenzitet mirisa. Dovoljno je da nanesete parfem i da sačekate da se osuši na koži.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.