Mala čudovišta: Lutke Tomasa Edisona ponovo “progovorile” (video)

Izvor: Scandal.rs, 10.Maj.2015, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala čudovišta: Lutke Tomasa Edisona ponovo “progovorile” (video)

Tomas Edison imao je brojne značajne izume, ali na jedan od njih bi retko ko bio ponosan.

Njegove “lutke koje govore” bile su prve igračke te vrste na svetu. Međutim, one su plašile decu i bile vrlo skupe, pa je proizvedeno svega oko 500 komada.

Tomas je navodno kasnije ove lutke nazivao “malim čudovištima”. Neke idalje postoje, ali već godinama se ne oglašavaju.

Robin i Džoan Rolfs koji su vlasnici dve takve lutke, plašili su >> Pročitaj celu vest na sajtu Scandal.rs << se da će ih nepovratno pokvariti, ukoliko pokušaju da ih ponovo osposobe.

Njihovi glasovi izlazili su iz voštanih cilindara, ali bi igla fonografa sada mogla da ih potpuno uništi. Međutim, zahvaljujući ljubiteljima ovih zastrašujućih igračaka iz 19. veka, ponovo možemo da ih čujemo.

Naime, jedan fizičar i inženjer razvio je tehnologiju koja se služi mikroskopom, kako bi otkrila gravure u cilindrima i prenela na računar. Na posletku se dobija tačan zvuk.

Cilindri ne moraju čak ni da se dodirnu.

Čujemo zvuke iz istorije koji su davno zaboravljeni”, kaže kustos Nacionalnog istorijskog parka “Tomas Edison”.

I sam Edison je smatrao da su vrlo čudne”.

Nastavak na Scandal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Scandal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Scandal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.