MELANOM - Izgled, znakovi i simptomi!

Izvor: Svet plus, 17.Jun.2016, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MELANOM - Izgled, znakovi i simptomi!

Melamom ili zloćudni tumor pigmentiranih delova kože, najčešća je bolest koja može dovesti do smrti. Najčeće se razvijaju na područjima tela koji su izloženi suncu, kao što su noge, ruke, leđa, lice.

Ipak, do pojave Melanoma može doći i na delovima koji nisu izloženi štetnim sunčevim zracima: dlanovi, tabani i koren nokta. Prvi znakovi koji pokazuju, da možda bolujete od melanoma su: pigmentirana mrlja ili mladež koji se povećava, promena boje postojećeg mladeža, >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << naročito širenje crvenila, kao i plave ili bele boje oko njega. Promene mladeža u čvrstoći i obliku, kao i upale koje okružuju već postojeći mladež, piše portal cybermed.hr.

Neobični mladeži koji ukazuju na melanom se utvrđuju prema ABCDE pravilu koje je razvila Američka akademija za dermatologija:

A označava asimitrični oblik - mladež je nepravilnog oblika

B označava nepravilni rub - mladež ima nepravilan i oštar rub

C označava promenu boje - izraslina ima više boja ili je boja nejednako raspoređena

D označava razmenu - mladež je veći od 5 mm.

E označava promenu u mladežu koje se mogu pojaviti nakon nekog vremena, npr. mladež koji s vremenom raste ili menja boju i oblik, a na mladežu se nakon izvesnog vremena mogu pojaviti novi znakovi i simptomi kao što su svrab i krvarenje.

Postoje i druge sumnjive promene zbog kojih se odmah treba obratiti lekaru: ljuskavost, svrab, širenje pigmenta iz mladeža oko kože, pojava tečnosti ili krvarenja. Pojava ovog zloćunog tumora je različita, neki ljudi mogu imati sve navedene promene, dok drugi mogu imati samo jednu ili dve. Ukoliko primetite bilo kakve promene na vašim mladežima odmah se obratite lekaru. Takođe, stručnjaci savetuju, da osobe koje imaju preveliku količu mladeža na svom telu, izbegavaju izlaganje suncu.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.