Limitirano izdanje: Knjiga “Bijelo dugme” za najvernije obožavaoce

Izvor: Svet, 31.Okt.2014, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Limitirano izdanje: Knjiga “Bijelo dugme” za najvernije obožavaoce

U limitiranom luksuznom izdanju “Bijelo dugme – Box set deluxe” koje će biti u prodaji od 14. novembra 2014. godine uz 10 vinila naći će se i luksuzna knjiga. Inače, ovog datuma bend će proslaviti 40 godina postojanja na žurki u „Grand Casinu“, Hotela Jugoslavija u Beogradu u organizaciji Croatia Recordsa i Color Press Grupe.
Izdanje je obogaćeno knjigom o Bijelom dugmetu, koju potpisuju dobri poznavatelji benda, saradnici i prijatelji, te i poznavatelji pop i >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << rok kulture, Siniša Škarica i Dušan Vesić. Urednik izdanja je Hrvoje Markulj, a za dizajn knjige pobrinuo se Ivica Propadalo. Svoj doprinos knjizi dali su i Nikola Borota, Dubravko Majnarić, glavni i odgovorni urednik Jugotona od 1974. do 1985. godine, te Želimir Babogredac, direktor diskografske kuće Croatia Records i autor ovog projekta.
Knjiga će se naći u tvrdom luksuznom povezu i limitirana je u 1.000 primeraka. U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj do sada neobjavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta priznatih regionalnih fotografa, ali i fotografija iz privatnih arhiva kolega, saradnika i prijatelja benda. Sadržaj knjige nudi jedinstven i detaljan pristup na istoriju Bijelog dugmeta u vidu eseja koji će sasvim sigurno zainteresoveti obožavatelje ovog legendarnog benda, ali i raskrinkati jedan trag u vremenu te ostaviti istorijski putokaz za buduće generacije. Ova knjiga će i najvećim fanovima otkriti neke nepoznate detalje iz diskografskog života benda.
“Kao posebni, kao odabrani da menjaju postojeće i uspostavljaju nove standarde – štaviše da pišu istoriju pop muzike na ovim prostorima, jednako kao što su to činili Elvis Prisli i Bitlsi u globalnim razmerama – sa svim tim suočilo se neizbežno i Bijelo dugme na svom početku”, odlomak iz teksta Siniše Škarice – “Bijelo dugme/Jugotonove godine”.
“Prvi su od naših snimali u Londonu. Prvi su napravili turneju po sportskim halama. Prvi su označili puteve muzičkoj industriji. Prvi su zaradili novac od svoje muzike. Imali su sve što krasi jednu rok biografiju: skandale, drogu, seks, alkohol, zatvor, na kraju jednu zagonetnu smrt. Prvi su imali potpunu euforiju publike na koncertima, ali i van njih. Oni su jedini dokaz da je takva karijera izvan engleskog jezika uopšte bila moguća” – ulomak iz teksta Dušana Vesića – “Bijelo dugme: Mit koji raste”
Detalji proslave 40. rođendana grupe “Bijelo dugme” u “Grand Casinu” u Hotelu Jugoslavija – pročitajte OVDE.
Autor: Life Content

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.