Leonardo da Vinči je inspiraciju za Mona Lizu našao u svom ljubavniku?

Izvor: Svet, 23.Apr.2016, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Leonardo da Vinči je inspiraciju za Mona Lizu našao u svom ljubavniku?

Leonardo da Vinči inspiraciju za Mona Lizu nije našao samo u liku žene firentinskog trgovca, već i u svojim učenicima i najverovatnije u svom ljubavniku, tvrdi italijanski detektiv.
Silvano Vinćenti kaže da portret, koji se može videti u Luvru, je androgeni amalgam Lise Gerardini, žene bogatog trgovca iz Toskane i Đan Đakomo Kaprotija, koji je poznatiji pod nadimkom Salai.
Vinćeti, koji je na čelu istraživačke grupe Nacionalnog komiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << za kulturno bogatstvo, bazira svoja saznaja na istraživanju Mona Lize putem infracrvene svetlosti. On tvrdi da su Mona Lizin nos, čelo i osmeh slični slikama gde Leonardo koristi Salaija kao modela.
Mi smo došli do odgovora na pitanje koje je godinama izazivalo sukob među naučnicima – kaže Vinćeti koji boravi u Firenci gde poslednje četiri godine iskopava ispod samostana u nadi da će pronaći ostatke Lise Gerardini.
Smatra se da je Kaproti došao u Loenardovu kuću kada je imao 10 godina, ali je u narednih 20 godina radio kao pomoćnik ovog čuvenog umetnika. Dobio je nadimak Salai, što bi značilo mali đavo.
Ipak, neki naučnici sa skepsom gledaju na ove tvrdnje.
Ovo je mešavina poznatih stvari, polu istina i fantazije – kaže Martin Kemp, profesor istorije umetnosti sa Triniti koledža u Oksfordu.
Infracrvene slike ne dokazuju da je Leonardo kao inspiraciju za Mona Lizu koristio i Lisu Gerardini i Salaija. Niko sa sigurnošću ne zna kako je Salai izgledao, pa je nemoguće reći da su baš njegove crte lica nalaze na poznatoj slici – rekao je Kemp koji piše novu knjigu, “Mona Liza: Ljudi i slikarstvo”.
Đorđo Vasari (savremeni slikar i hroničar renesansnog umetnika) ga je opisao kao lepotana sa kovrdžavom kosom, ali to je bio standardni tip lepote za to doba. Leonardo je takve crte lica slikao i pre nego što se Salai pojavio.

Lisa Geradnii se udala za bogatog trgovca iz Firence Frančeska de Đokonda. Njegova porodica je u svom vlasništvu imala impozantnu vilu, koja je od prošle nedelje na prodaji i za 20 milina evra. Porodica Đokondo je u svom vlasništvu imala vilu u periodu između 1498. godine i 1517., a veruje se da je Mona Liza završena u periodu između 1503. i 1506. godine.
Mona Liza već vekovima zbunjuje ljubitelje istorije umetnosti. Evo nekoliko najpopularnijih teorija o slici:
Neki veruju da je Leonardo stvorio više od jedne verzije slike. Jedan poznati primer nazvan je “Mona Liza iz Ajzlverta”, portret koji je otkriven pred početak Prvog svetskog rata, a koji takođe prikazuje mladu ženu sa zagonetnim osmehom.
Postoji najmanje osam primeraka Mona Lize na kojima je prikazana kako sedi gola. Ovo je dovelo do spekulacije da su to kopije izgubljenog originala.
Većina naučnika veruje da portret prikazuje Lisu Gerardini, suprugu bogatog trgovca svilom iz Firence. Međutim, ima onih koji veruju da je u pitanju Leonardov asistent Đan Đakomo Kaproti.
U 2007. godini Paskal Kot iz Pariza tvrdio je da je pronašao tragove leve obrve tokom detaljnog pregleda slike. Njegov zaključak je da je Mona Liza nekada imala obrve i trepavice, ali da su vremenom oštećeni.

Nastavak na Svet...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.