Kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu!

Izvor: Svet plus, 07.Feb.2023, 12:26

Kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu!

Prema novom istraživanju, kuvanje na gas je lošije po zdravlje nego život u zagađenom mestu! Plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice, opasne toksine, koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila.

Najnovije istraživanje pokazuje da plinska kuvala proizvode azotov dioksid i sitne čestice - opasne toksine koji su sastavni deo gasova koje ispuštaju vozila, prenosi Independent.

Ukoliko je to istina, takve materije mogu iziritirati pluća i dospeti >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << u krvotok te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alchajmerove bolesti. 

Najosetljivija su deca i stari ljudi!

Jedna studija je pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast zagađujućih materija u vazduhu unutar zatvorenog prostora i da one mogu biti mnogo veće od nivoa zagađujućih čestica koje lebde naokolo prometnom gradskom ulicom. Za potrebe istraživanja deca su išla u školu s rančevima opremljenim monitorima koji su evidentirali zagađenje vazduha, prenosi časopis New Scientist.

 - Mnoga deca su zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskom kuvalu, nego zagađenju vazduha na putu do škole -  rekao je profesor Frenk Keli s londonskog Imperijal koledža.

Plinska kuvala i astma!

Na osnovu drugog istraživanja dokazano je da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u detinjstvu u SAD zapravo posledica izlaganja plinskim kuvalima u zatvorenim prostorima. I profesor Keli, koji nije učestvovao u toj studiji slaže se da su plinski šporeti "glavni izvor zagađenja vazduha u zatvorenim prostorima".

On takođe smatra da boravak u prostoriji s plinskim kuvalom može biti uzročnik astme ili ostalih zdravstvenih stanja kod osetljive dece.

"Ukoliko dete s astmom živi u domaćnistvu s plinskim kuvalom, verovatno će pokazivati više simptoma bolesti nego u slučaju da u kući postoji električna alternativa." - kaže Keli i dodaje da je taj problem izraženiji u manjim domovima bez odgovarajuće ventilacije.

 Neurotični horoskopski znakovi sa prenaglašenim emocijama!

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.