Kortizonski stomak: Postoji li način da se oslobodimo stresne gojaznosti?

Izvor: Svet plus, 24.Apr.2023, 10:55

Kortizonski stomak: Postoji li način da se oslobodimo stresne gojaznosti?

​Konstantno povećan nivo kortizola dovodi do gomilanja sačuvanih triglicerida u visceralnim masnim ć́elijama, naročito u predelu stomaka. Otuda naziv stresno salo, kortizonski stomak. Postoji li način da se oslobodimo stresne gojaznosti?

Ovo dovodi do sazrevanja masnih ćelija i poveć́anje proizvodnje kortizona na nivou tkiva.

Kortizonski stomak – rezultat je često povišenog “nivoa kortizola”.

Držite kilograme pod kontrolom i oslobodite se >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << stresnog sala pomoću plana koji se sastoji od 5 stavki:

1. AKTIVIRAJTE MIŠIĆE

 


Aktivno vežbanje, koje uključuju maksimalan broj mišicća (sklekovi, čučnjevi, posebno sastavljeni planovi treninga), omogucćavaju organizmu da pobegne od stresa. Tokom vežbi, krv cirkuliše brzo, što pomaže u neutralizaciji negativnih efekata kortizola. Međutim, čak i 18- minutno hodanja 3 puta nedeljno pomažu u smanjivanju nivoa hormona stresa za 15%.

2. NE ŽURITE KADA JEDETE

U stanju stresa, brzo gutamo hranu, praktično bez žvakanja. Takvo ponašanje u ishrani neizbežno dovodi do poveć́anja porcija i pojavljivanja kortizolnog stomaka. Ne žurite, uživajte u svakom komadu hrane, obratite pažnju na osecćaj sitosti, kako se stresno salo ne bi deponovalo u predelu stomaka i drugim problematičnim područjima.

3. PRISTUPTE RAZUMNIM DIJETAMA

Konstantne dijete povecćavaju nivo kortizola za 18%, pored toga, rigidne dijete već odavno nisu priznate kao najbolji način za uklanjanje viška kilograma, koji se, po pravilu, vraćaju. Isto tako, ako poželite slatko ili drugu štetnu hranu, bolje je da sebi dozvolite mali slatkiš. I ne zaboravite na doručak!

4. NE PIJTE KAFU U STRESNIM SITUACIJAMA

U stresnim situacijama, bolje je ne upotrebljavati kofein, koji dodatno povećava nivo kortizona. Jedna šoljica kafe tokom stres  ́neće učiniti ništa loše, međutim, ako postane navika, stresna masnoaa će se vrlo teško ukloniti.

5. SPAVAJTE DOBRO

Možda jedan od najefikasnijih metoda borbe protiv stresa je spavanje. Nažalost, nije u svakoj stresnoj situaciji moguće leći i spavati, ali treba da pratite da pravilno spavate noću – kako bi se vaša sposobnost da se suprotstavite stresovima povećala.

Osloboditi se stresnog sala mnogo je teže nego od suvišnih centimetara, koji su rezultat običnog prejedanja.

 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.