Kolač od kilogram šljiva! Ništa ukusnije nećete probati! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 02.Avg.2023, 12:27

Kolač od kilogram šljiva! Ništa ukusnije nećete probati! (RECEPT)

Ovo je kolač od kilogram šljiva! Ništa ukusnije nećete probati, a čak i oni koji nisu ljubitelji voćnih slatkiša biće oduševljeni.

Šljive, slatka pavlaka, karamel preliv... prosto savršenstvo kome je teško odoleti!

Potrebno za koricu:

250 grama mekog belog brašna

6 kašika mleka

100 grama šećera

1 kesica vanilinog šećera

20 grama kvasca

2 jajeta

50 grama maslaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus <<

kilogram šljiva

 Potrebno za fil:

50 grama šećera

1 jaje

1-2 kašike cimeta, po ukusu

30 grama brašna

250 mililitara slatke pavlake


Potrebna je i šlag

Potrebno za karamel preliv:

200 grama šećera

vanilin šećer

izmešu dva prsta soli

70 mililitara vode

60 mililitara slatke pavlake

40 grama maslaca


Priprema kolača od kilogram šljiva:

Korica

Brašno i kavasac pomešati i dodati toplo mleko i malo šećera. Pustiti da kvasac proradi.

U predhodnu smesu, pošto je kvasac nadošao dodajte vanilin šećer, jaja i preostali šećer. Sjediniti lepo pa dodati maslac i ponovo sjediniti. Ostavite zatim da odstoji oko 20 minuta, za to vreme očistite šljive i isecite ih na četvrtine.

Nakon toga izvadite testo i na pobrašnjenoj površini premesite, posipati brašnom ako je potrebno i rastanjiti na veličinu vašeg pleha. ( pleh izaberite u zavisnosti od toga koliko želite da vam kolač bude visok)

Staviti testo u podmazan pleh u koji ste posuli i brašno, a na testo poređati očišćene šljive.

Priprema fila:

Pavlaku pomešati sa šećerom pa dodati jaje i sve dobro izmešati. Dodajte brašno i cimet, lepo sjedinite i sve to sipajte preko šljiva. Pecite oko 45 minuta na 180 stepeni.

Za to vreme pravite karamel preliv.

Priprema karamel preliva:

U šerpici pomežajte vodu i šećer i mešajte na srednjoj temperaturi dok ne proključva, zatim smanjiti na tihu vatru. Mešajte dok se kuva nekoliko minuta, sve dok smesa ne dobije tamnu boju, pa sklonite sa ringle.

Dodajte ostale sastojke i mešajte žicom sve dok se maslac ne istopi. Dok je još smesa topla, njom prelijte kolač, pa ostavite da se dobro ohladi.

Kolač na kraju dekorišite šlagom.

Prijatno!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.