Karolina Heršel: 266. godišnjica rođenja nemačke žene astronoma

Izvor: Svet plus, 16.Mar.2016, 01:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karolina Heršel: 266. godišnjica rođenja nemačke žene astronoma

Danas je 266. godišnjica rođenje Karoline Heršel. Karolina Lukrecija Heršler je nemačka žena astronom čiji je najveći doprinos astronomiji otkriće nekoliko kometa.

Karolina Heršel je rođena 16. marta 1750. godine. Njena karijera na neki način počinje uz njenog brata i njegov prvi pronalazak. Kada je  1781.  engleski astronom-amater Vilijam Heršel, tačnije njen brat, otkrio novo nebesko telo, u  prvi mah se nije znalo da li je to kometa ili planeta. Medjutim,  ubrzo >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << se ustanovilo da je to zaista planeta, nazvana je Uran. Vilijam se seli zajedno sa svojom sestrom Karolinom iz Bata, gde su i on i Karolina bili na vrhuncu svoje muzičke karijere, u selo Dačet, nedaleko od kraljevskog dvora. Za Karolinu to je značilo prekretnicu, napuštanje muzike i veliku neizvesnost.

Vilijam je za Karolinu imao velke planove. Dao joj je specijani teleskop kojim je trebalo da pretražuje nebo, tragajući prvenstveno za kometama, ali i drugim nebeskim telima kao što su dvojne zvezde, nebule, klasteri zvezda. Trebalo je nekoliko meseci da se uživi u ulogu pomoćnika astronoma i da počne da uživa u pretragama. Kad su brat i sestra počeli svoju potragu, astronomi su znali samo za stotinak nebula iz Mesijeovog kataloga; kad su završili, taj broj je porastao do 2.500.

Posle ženidbe Karolininog  brata 1788.  jednom bogatom udovicom, timski rad je takoreći prestao, i ona je mogla da se više posveti samostalnom radu. Na kraju, pojedinci smatraju ovu damu za samostalnog fantastičnog astronoma, dok drugi misle da je samo bila pomoćnik.

Karolina Heršel preminula je 19. januara 1848. godine

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.