Kako se pravilno proslavlja pravoslavni Vaskrs?

Izvor: Svet plus, 14.Apr.2024, 12:37

Kako se pravilno proslavlja pravoslavni Vaskrs?

Vaskrs je jedan od najbitnijih praznika u pravoslavnom kalendaru, a njegovo proslavljanje obuhvata neke običaje, simbole i verovanja. Evo kako se pravilno proslavlja Vaskrs...

Datum Vaskrsa:

Vaskrs je takozvani “pokretni” praznik, a to znači da se njegov datum menja svake godine, ali uvek mora da bude u nedelju. Sada je to 5. maj.

Pravoslavni Vaskrs se slavi prve nedelje posle punog meseca, posle prolećne ravnodnevnice. Kod pravoslavnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << hrišćana koji koriste Julijanski kalendar, kao i kod onih koji koriste reformisani Julijanski kalendar, uvek je između 4. aprila i 8. maja.

Kod ostalih hrišćana koji koriste Gregorijanski kalendar, Vaskrs je uvek između 22. marta i 25. aprila.

Obredi na dan Vaskrsa:

Ujutru, sa svih tornjeva pravoslavnih hramova, zvone sva zvona, najavljujući dolazak velikog praznika.

Domaćin sa svojom porodicom odlazi u crkvu na svetu vaskršnju službu.

Posle službe, narod se međusobno pozdravlja rečima:

“Hristos Vaskrse!” i odpozdravlja sa:

“Vaistinu Vaskrse!” 

Taj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Kod kuće, domaćin pali sveću, uzima kadionicu i tamjan, okadi sve ukućane koji stoje na molitvi, a zatim predaje kadionicu nekom mlađem da okadi celu kuću.

Posle zajedničke molitve, svi se čestitaju Vaskrs i sedaju za svečano postavljenu trpezu.

Tucanje jajima:

Na dan Vaskrsa, neizostavno je kucanje ili tucanje jajima.

Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a zatim šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe.

Na stolu stoji ukrašena činija sa ofarbanim jajima. Domaćin prvi uzima jedno jaje, a za njim svi ukućani.

Tad nastane veselje i takmičenje čije je jaje najjače. To predstavlja veliku radost za decu. Prilikom tucanja izgovara se: “Hristos Vaskrse” i “Vaistinu Vaskrse”. Jaje je simbol života, a crvena boja simbol vaskrsenja i radosti.

Pobusani ponedeljak:

Prvi ponedeljak posle Vaskrsa naziva se Pobusani ponedeljak. Po narodnom verovanju, tog dana treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem zelenom travom.

U suštini, Vaskrs je vreme radosti, zajedništva, molitve i običaja koji nas podsećaju na Hristovo vaskrsenje i večni život. Neka ovaj praznik bude ispunjen ljubavlju, srećom i blagoslovom za sve!

Narodna verovanja i običaji vezani za pravoslavni Vaskrs obuhvataju mnoge tradicije i verovanja koja se prenose s kolena na koleno. 

Evo nekoliko zanimljivih verovanja o tome šta se valja, a šta ne valja raditi na ovaj sveti dan:

Ustajanje u ranu zoru:

Prema verovanju, na Vaskrs je važno ustati u ranu zoru.

S druge strane, ne valja zaspati pre ponoći, jer se veruje da će onaj ko zaspi pre ponoći spavati celog leta i neće postići ništa 12.

Pričešće:

Pored crkvenog pričešća, običaj je da se pričešće obavlja i u prirodi. U nekim krajevima, kao što je Šumadija, ljudi su običavali da se pričeste u prirodi 2.

Obredi i verovanja:

 Umivanje vodom u kojoj su preko noći odstajali drenak, zdravac, bosiljak i crveno jaje obezbeđuje dobro zdravlje. Trljanje crvenim jajetom po obrazima dece veruje se da će im doneti zdravlje i rumenilo. Zorom ustajanje je preporučljivo, dok kasno ustajanje donosi “zastoj u napretku”. U nekim delovima Srbije, uskršnje jaje treba zakopati u mravinjak, jer se veruje da to donosi sreću i napredak u domaćinstvu. Čuvarkuća se čuva i postavlja ispred kuće kako bi zaustavila elementarne nepogode, poput grada. Ljuske ofarbanih jaja treba dobro smrviti kako veštice ne bi mogle da se prevoze preko vode. Svaki ukućanin treba da dobije nešto novo od odeće i obuće za odlazak u crkvu i svečani ručak. Veruje se da su vrata raja otvorena od Uskrsa do Tomine nedelje, i da duše svih koji umru u tom periodu idu pravo u raj.

Možda vas zanima: 

Mnogo je novih ideja za farbanje jaja ali ova je savršena! (RECEPT)

Đurđevdan i Vaskrs se ove godine poklapaju: Kako da olakšate pripremu praznika!

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.