KRIVIČNA PRIJAVA ZA BRENU I BOBU: Zbog ovoga im preti 5 godina zatvora? Oglasio se i advokat Živojinovića

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2023, 22:12

KRIVIČNA PRIJAVA ZA BRENU I BOBU: Zbog ovoga im preti 5 godina zatvora? Oglasio se i advokat Živojinovića

"Žalićemo se!"

Protiv Lepe Brene i njenog supruga Slobodana Bobe Živojinovića podneta je krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo građenje bez građevinske dozvole.

Prijavu je podneo građevinski inspektor Trećem osnovnom javnom tužilaštvu po članu 219a stav 2 Krivičnog zakonika i za ovo delo predviđena je kazna zatvora od šest meseci do pet godina i novčana kazna, piše u dopisu Gradske uprave grada >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Beograda, Sekretarijat za inspekciju, nadzor i komunikaciju. Slučaj bespravne gradnje objekta Lepe Brene i Bobe Živojinovića otkriven je početkom aprila, kad je ekipa emisije "Paparaco lov" pomoću drona snimila dvorište pevačice i njenog supruga. Jasno se videlo da je izgradnja objekta u poodmakloj fazi, a ubrzo je na lice mesta izašao građevinski inspektor i ustanovio da pevačica i njen muž nemaju građevinsku dozvolu. Radovi su odmah obustavljeni, a nelegalno gradilište je zapečaćeno i oblepljeno trakama.

U međuvremenu nadležne institucije nastavile su da se bave ovim slučajem, što se može zaključiti iz odgovora Sekretarijata za inspekciju koji smo dobili po zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

- Postupajući u navedenom predmetu, građevinski inspektor je izvršio inspekcijski nadzor na navedenoj lokaciji i utvrdio da investitori bez rešenja o građevinskoj dozvoli izvode radove na izgradnji objekta spratnosti prizemlje plus zidovi prvog sprata, gabarita 11,3 x 17 m + 4,5 x 7,4 m. Građevinski inspektor doneo je rešenje o zatvaranju gradilišta. Shodno članu 135 Zakona o planiranju i izgradnji, stekli su se uslovi za primenu člana 175 i člana 176, stav 1 tačka 1 i stav 2, te je inspektor doneo rešenje 8. 5. 2023. o obustavi radova i uklanjanju izvedenih radova na pomenutom objektu u roku od sedam dana. Takođe, građevinski inspektor je protiv investitora podneo krivičnu prijavu Trećem osnovnom javnom tužilaštvu po članu 219a stav 2 Krivičnog zakonika - piše u dopisu.

Nelegalni objekat još nije srušen.

O svemu ovome prvi put se oglasio i Boba Živojinović, koji  je zahvalio što se prati njihov slučaj i rekao da će poslati odgovor. U roku od sat vremena Miša Petrovski, advokat koji zastupa Živojinoviće, poslao je saopštenje.

- Želim da vas informišem da je tačno da smo primili rešenje Sekretarijata br. 356-470/2023 od 8. 5. 2023. godine, kojim je obustavljeno izvođenje građevinskih radova i naloženo uklanjanje izvedenih radova na izgradnji objekata prema rešenju. Obaveštavam vas da ćemo u ostavljenom roku uložiti žalbu na navedeno rešenje Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS imajući u vidu da prilikom donošenja navedenog rešenja prvostepeni organ nije uopšte ni na koji način uzeo u obzir činjenice u vidu dokumenata koje smo dostavili, a to je da je za navedeni objekat podnet zahtev za ozakonjenje 351.1-5330/2020 nadležnom organu Uprave, kao i objekat ucrtan u katastru nepokretnosti Novi Beograd u predmetu 952-05-225-7171/2022 u skladu sa čl. 32 Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, a što se može utvrditi u skici katastra nepokretnosti - navodi Petrovski i dodaje:

- Smatram da su ove činjenice od ključnog značaja za odlučivanje u ovoj pravnoj stvari s obzirom na to da se ne može nalagati rušenje objekata u bilo kom postupku pre nego što se odluči pravosnažno o zahtevu za njihovo ozakonjenje. Kako se navedeni objekat ne nalazi ni na jednom infrastrukturnom koridoru, nema nikakve potrebe za njegovim hitnim uklanjanjem, pa ćemo shodno tome tražiti donošenje privremene mere odlaganje izvršenja navedenog rešenja, do konačne odluke od strane nadležnog ministarstva. Što se tiče informacije da je podneta krivična prijava trećem OJT, zasad nemamo nikakvih zvaničnih saznanja o tome, niti smo od strane ovog tužilaštva obavešteni na bilo koji način - napisao je advokat.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.