“Jedan i četiri kvadrata”: 100 godina od nastanka čuvene Mondrijanove slike

Izvor: Svet, 27.Jan.2015, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Jedan i četiri kvadrata”: 100 godina od nastanka čuvene Mondrijanove slike

Postavkom izložbe “Pit Mondrijan, slučaj „Kompozicije II“, autorke Simone Ognjanović i Jelene Dergenc, otvaraju pitanja o porukama koje nosi jedno umetničko ostvarenje. Ono, samo po sebi, kao ostvarenje jednog autora, zatim i kroz uticaj na druge umetničke izraze. Autorke su istraživale posledice koje nastaju menjanjem konteksta u kome se određeno delo nalazi. Takođe, jedno od važnih pitanja koje su otvorile je i koncept ponavljanja, kopiranja, autentičnosti i originalnosti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet << /> Upravo će o tome biti reči na predavanju koje će u četvrtak, 29. januara u 18 časova u izložbenom prostoru na prvom spratu Narodnog muzeja održati prof. dr Slobodan Mijušković. Dugogodišnji profesor moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu svoja stručna interesovanja usredsredio je na istorijske avangarde, sa težištem na pojavu ruskih avangardnih pokreta. S tim u vezi tema njegovog predavanja “Jedan i četiri kvadrata” odnosi se prvenstveno na antologijsko ostvarenje Kazimira Maljeviča “Crni kvadrat na beloj pozadini” i činjenici da ono postoji u četiri verzije.
Ove godine navršava se sto godina od nastanka ove slike, koja se i danas prepoznaje kao amblematski izraz radikalne apstrakcije. Posredno u na predavanju će biti reči o pitanjima kopija, autentičkosti i originalnosti koja su vezana i za Pita Mondrijana i Kompoziciju II. Predavanje je namenjeno su svim zainteresovanim posetiocima. Ulaz je slobodan.
Aktuelna izložba u okviru koje se održava ovo predavanje, realizovana uz pokroviteljstvo Ambasade Kraljevine Holandije i podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Ona je od strane Društva istoriačra umetnosti Srbije (DIUS) proglašena najboljom autorskom izložbom u 2014. godini.
Autor: Life Content
Foto: Narodni muzej Beograd

Nastavak na Svet...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.