Jagode! Sezona je počela! Najlepša sladoled torta!

Izvor: Svet plus, 26.Maj.2019, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagode! Sezona je počela! Najlepša sladoled torta!

Ima li ikoga da ih ne voli?! Jagode! Sezona je počela! Najlepša sladoled torta! Toliko lagana i osvežavajuća da je greh ne napraviti je dok sezona traje. Dobro ohlađena je zaista poput sladoleda. Za ljubitelje kremastih torti, pun pogodak! 

Nežni mekani beli biskvit, lagana i penasta vanilin krema i jagode... Verujem da mnogi od vas prave nešto slično, ali ako vam se dopada, probajte i ovu torticu.

Za biskvit:

4 belanca

200 g šećera
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
1 vanilin šećer

200 g oštrog brašna

1/2 kesice praška za pecivo

80 ml vode

80 ml ulja

par kašika mleka za prelivanje


Priprema biskvita:

U jednoj posudi pomešajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lepo ne sjedini.

U drugoj posudi umutite belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostali šećer (100 g), dok ne dobijete čvrst sneg. Ovaj sneg od belanaca kašikom dodajte u prethodnu smesu i sve lepo sjedinite špatulom, vrlo pažljivo mešajući da ne izlomite sneg.

Smesu za biskvit sipajte u okrugli kalup prečnika 26 cm, prethodno obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 25 minuta dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.

Za krem:

4 žumanca

2 pudinga od vanile

1 kašika gustina

6 kašika šećera

600 ml mleka

150 g margarina

3 kašike šećera u prahu

150 ml slatke pavlake


Priprema kreme:

Izmutite mikserom žumanca sa šećerom, dodajte prašak za puding, kašiku gustina i oko 2 dcl mleka od onih 600 ml, pa sve to dobro promešajte. Preostalo mleko stavite na šporet da proključa pa ulijte puding sa žumancima i kuvajte dok se krema ne zgusne. Skuvan krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.

Mikserom izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem pa dobro penasto izmutite mikserom. Izmutite i 150 ml slatke pavlake i kašikom dodajte u krem, i vrlo laganim pokretima promešajte dok se sve ne sjedini. (nikako mikserom)

Još:

500 g svežih jagoda

Za dekoraciju:

350 ml slatke pavlake

jagode


Ohlađen biskvit stavite na odgovarajući tanjir, prelijte ga sa par kašika mleka svugde ravnomerno, pa nanesite polovinu kreme. Zatim na krem poslažite oprane jagode isečene na polovine. Na jagode nanesite preostali krem i poravnajte.

Tortu dekorišite umućenom slatkom pavlakom i po želji jagodama koje su vam ostale višak.  Dobro rashladite tortu u frižideru, a potom uživajte u ovom kremastom voćnom desertu.

Ovu tortu možete praviti sa bilo kojim voćem, npr. sa višnjama, malinama, ananasom, bananama... Mogućnosti je puno tako da ovo ne mora biti samo sezonska torta dok traju jagode, već možete uživati u njoj bilo kada u toku godine.

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.