Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo!

Izvor: Svet plus, 17.Apr.2024, 11:00

Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo!

Izrada eksplicitnih dipfejk sadržaja postaje krivično delo! Ova vest dolazi u vreme rastuće zabrinutosti zbog potencijalne zloupotrebe veštačke inteligencije radi eksploatacije i zlostavljanja žena.

U najnovijem obaveštenju koje je danas objavio Si-En-En (CNN), naglašava se da bi pravljenje obmanjujućih se**ualnih "dipfejk" sadržaja moglo postati predmet krivičnog progona u Engleskoj i Velsu.

Ovo dolazi u vreme rastuće zabrinutosti zbog potencijalne zloupotrebe >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << veštačke inteligencije radi eksploatacije i zlostavljanja žena.

Ministarstvo pravde Velike Britanije iznelo je da nacrt zakona predviđa kažnjavanje svakoga ko bi kreirao se**ualno eksplicitne slike ili video materijale neke druge odrasle osobe bez njenog izričitog pristanka. Čak i ako nije nameravao da te materijale deli sa drugima, osoba bi se suočila sa mogućnošću krivičnog gonjenja i neograničene novčane kazne.

Trenutno je već zabranjeno deljenje takvih "dipfejk" sadržaja bez dozvole osobe čije se lice koristi u njima, a kršenje ovog pravila može dovesti do zatvorske kazne.

"Dipfejkovi" su digitalno manipulisane slike ili video snimci koji se stvaraju s namerom da obmanu, često koristeći tehnologiju veštačke inteligencije, kako bi se stvorio lažni dojam da je osoba izgovorila ili učinila nešto što zapravo nije.

Ministarka za zaštitu žrtava Lora Faris istakla je u današnjem intervjuu na ITV-u da će, po njenom saznanju, Engleska i Vels biti prve zemlje koje će strogo zabraniti proizvodnju se**ualno eksplicitnih "dipfejkova".

Predložene izmene krivičnog zakonika obuhvataju po**ografski materijal, ali i go**tinju, bez obzira na to da li je namera e**tska ili ne.

Ovo novo krivično delo biće inkorporirano putem ažuriranja postojećeg krivičnog zakonika.

 

Nastavak na Svet plus...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.