I RUSKA ŠTAMPA PIŠE O MILENI: Postala je simbol borbe protiv zlostavljanja žena!

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Jan.2021, 12:11

I RUSKA ŠTAMPA PIŠE O MILENI: "Postala je simbol borbe protiv zlostavljanja žena!"

Ispovest glumice za "Tatler.ru".

Pre nekoliko dana, glumica Milena Radulović optužila je učitelja glume Miroslava Miku Aleksića da ju je silovao u 17. godini.

Od tada njeno ime ne silazi sa naslovnih strana, a za njenu priču zainteresovali su se i ruski mediji, pa se tako njena priča pojavila u opsežnom tekstu u ruskom "Tatler"-u, u koji je pružio Mileni priliku da govori o svom iskustvu.

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />Mileninim optužbama na račun direktora i osnivača najprestižnije dečje škole dramskih umetnosti u Srbiji, 68-godišnjeg Miroslav Mika Aleksić, pridružile su se i druge glumice, bivše učenice u njegovoj školi glume, koje su, kako tvrde, u vreme s*ksualnog zlostavljanja bile maloletne, piše "Tatler".

Prva koja je objavila šta se dogodilo bila je 25-godišnja glumica Milena Radulović, koja je prošle godine igrala u ruskom trileru "Super dubina" i televizijskoj seriji "Grozni". Milena je rekla da ju je učitelj pre osam godina više puta seksualno zlostavljao i da joj je trebalo vremena da progovori o onome što je preživela, zbog čega je morala da ide kod psihologa.

Ona je priznala da nije bila sama u ovome i da je u razgovoru sa drugim devojkama saznala da i one prolaze kroz isto.

Miroslav Mika Aleksić je poznat i uspešan učitelj koji je osnovao školu glume koju mogu pogađati deca od pet do osamnaest godina. Mnogi uspešni glumci u Srbiji su išli u njegovu školu, a smatra se veoma prestižnim ako Aleksić u svoju školu prihvati dete, koje pre toga prolazi kroz veliku audiciju i od mnogobrojne dece bude primljeno tek od 5 do 7 klinaca. Njegova škola glume postoji 40 godina i sve vreme uspešno radi.

Milena je u Aleksićevu školu išla od 11. do 17. godine, a seksualno uznemiravanje je doživela u poslednjoj godini koju je provela u školi glume.

Ona je priznala da joj je to bila zastrašujuća situacija, jer je mislila da jedina doživljava to, dok nije saznala za druge devojčice, koje su prolazile kroz identično zlostavljanje, a njenu ispovest za ruski medij možete pročitati u nastavku.

- Stidela sam se sebe. Mrzela sam sebe tokom tog perioda, a on je bio manipulator, koji je odnose sa učenicima gradio iz pozicije oca, kao veliki autoritet - rekla je Milena i nastavila:

- Pre dve godine pojavila se devojčica koja je rođena 2000. godine i koja je bila u veoma lošem stanju i ona je bila moja najveća motivacija da ispričam sve i stanem tom zlostavljanju na put. Tada sam naišla na veliku prepreku, jer nisam mogla da nateram druge devojke da govore o situaciji kroz koje su prošle, jer nisu verovale u sud i birokratiju. Sve smo mislile da će to potrajati i da će proći godine pre nego što se nešto desi, a s druge strane nas je bilo sramota i nismo mogle da kažemo roditeljima šta se desilo.

- Uloga svih ovih devojčica je veoma važna. Kako dokazati priču, koja se dogodila pre osam, šest, pet godina? Ovo se može dokazati samo ako osoba odmah reaguje, postoji procedura za to. Međutim, kada smo započeli saradnju sa policijom, saznali smo da nismo jedine i da ima i drugih žrtava, koje su starije od nas. Aleksić je imao čitav sistem koji je praktikovao godinama, a njegova poslednja žrtva je rođena 2004. godine. Međutim, tek na kraju suđenja, saznaćemo koliko dugo je sve ovo trajalo i otkriti bar približan broj žrtava, jer smo svesni da ga neće sve devojčice koje su prošle kroz ovo prijaviti, pa samim tim nećemo dobiti sliku, nego samo crtež ovog monstruoznog procesa, koju je učitelj glume vešto spakovao u najbolju i elitnu dečiju školu dramskih umetnosti, koja funkcioniše punih 40 godina - rekla je Milena.

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

- O onome što se desilo, smogla sam hrabrosti da ispričam porodici 2020. godine. Pre toga sam se trudila da se ne sećam ovog nemilog događaja, kako bih završila studije do kraja. Nekoliko puta sam želela da napustim studije, jer sam se u pojedinim situacijama nosila mišlju da ne bi trebalo da se bavim glumom. Imala sam sreće što sam odmah posle studija počela da radim. Dogodili su mi se prvi uspesi o kojima sam sanjala, ali sam shvatila da me sve to samo na trenutke čine srećnom osobom. Trauma zbog svega što sam preživela me je i dalje mučila. Tada sam počela da razgovaram sa prijateljima i počela da odlazim kod psihologa, koji mi je pomogao da prevaziđem osećanja srama, krivice, odgovornosti i gnušanja prema sebi. Kada sam te probleme rešila sama sa sobom, tek tada sam mogla da počnem normalno da živim. U tom period sam već imala uspešne projekte u Rusiji, počela sam da govorim ruski jezik, a razvijala se i moja karijera u Srbiji i zaista sam postala srećna. Onog trenutka kada sam počela da radim u Rusiji, krenuo je osećaj sreće, a zahvaljujući činjenici da sam učinila nešto za sebe, daleko i izdigla se iznad svega, počela sam dobro da se osećam. U Srbiji sam sve vreme imala osećaj da ljudi znaju da sa mnom nešto nije u redu! U Rusiji nisam imala taj osećaj.

Milena kaže da kada je shvatila da je radom na sebi uspela da se izdigne iznad osećaja srama, shvatila je da mora da zaustavi čoveka koji joj je naneo zlo, kako bi sačuvala neke nove, druge devojčice.

- Obožavala sam školu glume. U nju su išli moji najbolji drugovi i drugarice, sa kojima sam u kontaktu, evo već 10 – 15 godina. To je bila moja druga porodica. U školi je bila divna atmosfera, mi smo jedni drugima govorili istinu, nije bilo lažnih uloga, što je često slučaj u školama glume, a onda se desilo nešto što je postalo zapanjujuće iskustvo u negativnom smislu i moj svet se srušio – rekla je Milena.

Milena je prva progovorila o ovom zastrašujućem iskustu, u trenutku kada je napravila uspeh i kada je njen glas mogao da ima težinu i daleko da se čuje. U njenoj borbi, odmah rame uz nju, punim imenom i prezimenom, je stala i njena koleginica Iva Ilinčić, dok su druge devojke želele da ostanu anonimne.

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

- Važno je shvatiti da ovo nije samo moj problem, nego da je ovo ogroman problem u našoj zemlji. Nasilje nad ženama, zlostavljanje dece, uznemiravanje… sve se to dešava u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Činjenica da je moja priča postal toliko glasna i da su me počeli nazivati heroinom nacije, nije zbog činjenice što sam glumica, već zbog toga što je ovo vrlo čest problem u našoj zemlji, o kom mnogi ćute, kao i o mnogim drugim poteškoćama. To se dešava na fakultetima, u školama, u bilo kojoj kompaniji… Nakon što sam ispričala svoju priču, mnoge devojke su prijavile uznemiravanje u mnogim oblastima – na filološkom fakultetu, u bolnici u provincijskim gradovima i ispostavilo se da je to naša religionalna boljka, pa se sve pretvorilo u veliki pokret za ženska prava. Ovo je problem celog društva, a ne glumačke industrije - rekla je Milena i otkrila kako se dalje odvija situacija.

- Učitelja glume će tužiti sve devojke koje je seksualno zlostavljao i uznemiravao, dok će neke žene biti svedoci u ovom slučaju. Aleksić je prvenstveno bio uhapšen na 48 sati, ali s obzirom na činjenicu da je mogao da utiče na svedoke ili da ponovi ono što je nama uradio, donesena je odluka dag a zadrže 30 dana u pritvoru. Kada taj rok prođe, biće donesena odluka da li mu se produžava pritvor. Istraga je u toku!

Objavu dijeli Miléna Radulovic (@mileena_radulovic)

Za sam kraj, Milena je imala jedan savet za sve pripadnice lepšeg pola koje su preživele ono što i ona.

- Svima koji doživljavaju ili su doživeli nasilje želim da kažem da moraju razumeti da nisu ni za šta krivi! Nismo nikog isprovocirali i zaista to nije naša krivica. Ako se to dogodi u adolescenciji, to morate odmah reći roditeljima, a ako je to prošla situacija, obavezno posetite psihologa. Neophodno je u tom slučaju raditi na samopoštovanju, koje je posebno kod žena skoro uvek nestabilno. Takođe je bitno shvatiti da odgovornost nije na ženi, jer samo u tom slučaju to neće biti sramota i neće biti teško. Čim žena reši ovu situaciju u sebi, biće spremna da se bori za svoja prava, što će kao rezultat promeniti naše društvo na bolje, jer sve dok ćutimo, oni koji čine zlo, činiće ga i dalje. Morate biti svesnim da ako se dogodi jednom, neće ostati na tome, nego će se ponoviti. Ono što me ohrabruje je što žene počinju ovo da shvataju i govore istinu naglas, a ona je na našoj strani – zaključila je Milena.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.