Hilandarski hleb! Zamirisaće cela kuća! (RECEPT)

Izvor: Svet plus, 23.Apr.2021, 21:12

Hilandarski hleb! Zamirisaće cela kuća! (RECEPT)

Hilandarski hleb! Zamirisaće cela kuća! Ovaj recept pripada Svetogorskom kuvaru, koji je izdat kako bi približio Hiladar svima onima koji nisu u mogućnosti da ga posete, a pre svega, prema rečima Jeromonaha Onufrija - "našim majkama i sestrama".

Potrebni sastojci:

0,5 kg kukuruznog brašna

0,5 kg pšeničnog brašna

2 kesice suvog kvasaca

4 struka praziluka (samo beli delovi)

8 strukova mladog luka ili vlašca
>> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << />
pregršt peršuna

pregršt mirođije

2 dl maslinovog ulja

so po ukusu


Posna varijanta:

U jednoj činjenici iseckajte mirođiju, mladi luk (ili vlašac) i praziluk i posolite. Neka odstoji tako pomešano, da se među njima menja aroma. U drugoj činiji pomešajte sve vrste brašna. Izmenjeno brašno zamutiti sa vodom, dodajući istovremeni kvasac. Dodajte u testo sastoje iz drugih činija. Mesite dok se sve dobro ne umesi.

Testo treba da bude retko, jer kukuruzno brašno zahteva više tečnosti. Uzmite pleh i podmažite ga uljem. Pospite i malo kukuruznog brašna, da bi se sprečilo lepljenje. Izručite testo u pleh i raširite ga ravnomerno. Njegova debljina ne bi trebalo da prelazi 1 centimetar. Zagrejte na kratko, na 50 stepeni, da testo naraste, a zatim pecite na 200 stepeni.

Mrsna varijanta:

Pored sastojaka iz poslednje varijante, dodajte oko 300 g feta sira koji su prethodno grubo izgnječili. Dodajte i umućena jaja sa maslacem. Pošto ste dodali jaju, tada nije potreban kvasac, kao ni kukuruzno brašno.

Prijatno!

Još recepata možete pogledati OVDE.

Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 

Nastavak na Svet plus...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Svet plus. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Svet plus. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.